Mi folyik itt? Brutális részletek derültek ki a kétségbeesetten menekülő Balog Zoltánról

Balog Zoltán magyarázkodik, hogy megtarthassa a püspökséget.

Egyre súlyosabb dolgok derülnek ki a kegyelmi botrányban nyakig benne lévő Balog Zoltánról. A hvg.hu információi szerint a volt fideszes miniszter személyesen is találkozott Kónya Endrével, mielőtt Novák Katalinnál a kegyelemért kezdett lobbizni.

Kónyával a házi őrizet alatt találkozott

Balog zárt körben több megbeszélést is tartott múlt héten református lelkészekkel, püspökségét igyekszik megmenteni, bár kérdéses, mennyire maradt meg a befolyása. A lap szerint a Vértesaljai Református Egyházmegye gárdonyi, rendkívüli egyházmegyei közgyűlésén hallgatták meg a püspököt. Két nappal később pedig a fővárosi Ráday utcába hívták megbeszélésre.

Balog a portál forrásai szerint azzal érvelt, hogy

Kónya már házi őrizetben volt, amikor feleségével hozzá fordultak.

Másfél órát beszélgettek a bicskei gyermekotthonban történtek miatt elítélt férfival, aztán

közösen imádkoztak is.

Balog meg volt győződve Kónya ártatlanságáról, ezért döntött úgy, hogy támogatni fogja a kegyelmi kérvényét.

A lap úgy értesült, hogy Kónya Baracskán töltötte börtönbüntetését, onnan került házi őrizetbe. Ez alapján nem világos, hogy ha személyesen találkozott Baloggal, az hol és miként történt. Elvileg az otthonán kívül nem eshetett meg máshol a találkozó, hiszen a házi őrizetet nem hagyhatta volna el.

Kónya Endre kegyelmi ügye

Mint ismert, a bicskei gyermekotthon egykori igazgatója, V. János több gyermeket is molesztált az ott töltött 26 év alatt. Az ügyre 2016-ban derült fény. Tíz kiskorú fiú az RTL Házon Kívül című adásában számolt be arról, hogy az igazgató orál*s sz€fxre kényszerítette őket.

A két áldozat, Illés Levente és Pop Mert Julián arcukat és nevüket vállalva mesélték el történetüket. Az igazgatót leváltották, ellene később eljárás indult.

A vádirat szerint V. János – aki mellesleg Bicske díszpolgára, valamint a rangos gyermekvédelmi kitüntetés (!), a Bárczy-díj birtokosa is volt – különböző kedvezmények fejében ab*zálta a gondozására bízott fiúkat. Őt nyolc év szabadságvesztésre ítélték.

A helyettesét, akiről kiderült a per során, hogy tudott a molesztálásról, sőt, hamis vallomást is írt az egyik gyermek nevében,

Novák Katalin köztársasági elnök kegyelemben részesítette.

Vezető politikusok buktak bele a ped0filbotrányba

Megírtuk, hogy Balog március 3-án szombat délután igét hirdetett Szentmártonkátán egy lelkipásztor beiktatásán. Az eset azért is figyelemre méltó, mert Balog püspök lemondását követően nem igazán kívánt a nyilvánosság elé állni, ellenbenhosszú beszédet mondott a híveknek, kiemelt témává emelve a „megbocsátás” kérdéskörét.

Amikor az újságírók Balogot próbálták kérdezni, ő

fejvesztve menekült a kérdések elől.

E magatartása sokatmondó lépésként értelmezhető. Talán ő is érzi, mekkora felelőssége van a kegyelmi botrányban.

Mint ismert, február 16-án, péntek délután benyújtotta lemondását Balog Zoltán a Magyarországi Református Egyház lelkészi zsinatának elnöki posztjáról – közölte a püspök a pénteken délután elmondott zsinati beszédében. Ő a harmadik szereplő, aki lemondani kényszerült a február elején kirobbant ped0filbotrány után.

Novák Katalin és Varga Judit február 10-én, szombaton, közvetlenül egymást követően nyújtották be lemondásukat. A köztársasági elnök a Sándor-palotában elmondott, felvételről sugárzott beszédben intett búcsút államfői tisztségének.

Valódi Hírek