Váratlan fordulat: Ismét megszólalt a ped0filbotrányba belebukott Balog Zoltán, és nagyon furcsákat mondott (+videó)

Mint mondta, a „reformátusoknál a kutyából is lesz szalonna”.

Balog Zoltán, ped0filbotrányba belebukott református püspök szombat délután igét hirdetett Szentmártonkátán egy lelkipásztor beiktatásán. Az eset azért is figyelemre méltó, mert Balog püspök lemondását követően nem igazán kívánt a nyilvánosság elé állni, viszont szombaton hosszú beszédet mondott a híveknek, beszédében kiemelt témává emelve a „megbocsátás” kérdéskörét. Balog püspököt szónoklata után a Telex megkísérelte megszólaltatni a kegyelmi ügyben, de hiába.

A püspök igét hirdetett

A lap beszámolója szerint Balog Zoltán először arról beszélt, hogy „minden mérlegnek két serpenyője van” (?): az egyikben vannak „a rossz dolgok”, a panaszok. A püspök azt mondta, a „nem hivalkodott és visszafogott” református közösség életében is vannak problémák.

„Az életünk nem egyszer lesz piszkos egy évben, hanem újra és újra az lesz.

(…) Mit kezdjünk azzal, ha a másik ember piszkos lesz?”

– vetette fel a püspök, aki ezután úgy fogalmazott: a „reformátusoknál a kutyából is lesz szalonna” (?).

„Azért piszkos, hogy megtisztuljon”

Elmondta azt is, hogy a világias gondolkodással szemben a keresztény hit lényege az, hogy:

„ami piszkos, annak nem az okát kérdezzük, hogy miért piszkos. Azért piszkos, hogy megtisztuljon.”

Balog Zoltán úgy vélte, valami „azért bűnös, hogy megszabaduljon”, így a bűn – a Balog által hangoztatott bepiszkolódás –

egy „potenciális lehetőség a tisztulásra”.

Ezután arról panaszkodott, hogy szerinte sajnálatosan „sokszor bűnben tartásban gondolkoznak az emberek a megbocsátás helyett”.

Azt is mondta, hogy „mindenki hibázik”, Jézus tanítványai is hibáztak, még Péter is megtagadta Jézust, mégis megbocsátottak neki. Így Balog Zoltán szerint habár „külső ármány és belső gyengeség rázza az életünket”, mégis mindig

„van új kezdet” (?).

Balog Zoltán kitért arra, hogy a reformátusoknál a legmagasabb pozícióban lévők mennek elöl a sorban, így szerinte ők is kapják az „első ütést”: így nekik kell arra is példát mutatni, hogy „hogyan kell megbocsátani és megbocsátást kérni” – merengett a püspök.

Balog Zoltán és a megbocsátás

Mint ismert, Balog Zoltán K. Endre kegyelmi ügye miatt lemondott a református egyház zsinati elnöki tisztségéről februárban. A szombati beiktatás után a lap megpróbálta arról kérdezni a püspököt, hogy a megbocsátásról szóló eszmefuttatása alapján elképzelhetőnek tartaná-e, hogy mégse mondjon le a református egyház éléről, ugyanis bár Balog lemondott, a református törvények szerint a zsinatnak azt még jóvá kell hagynia.

Balog azt mondta, ez egy egyházi rendezvény, így ez nem alkalmas időpont arra, hogy nyilatkozzon – vagyis ő is éppen most jött ki a templomból. A püspök arról is tájékoztatta a lapot, hogy máskor sem óhajt nyilatkozni az ügyben, majd arra figyelmeztették őket, hogy

„tiszteletlenség egy egyházi rendezvényen kérdezni a püspököt, aki már mindent elmondott, amit akart”.

„Azért nem kérek bocsánatot, hogy kegyelmet kértem egy általam ártatlannak hitt embernek. Annyiszor kértem lelkipásztorként kegyelmet világi hatóságoktól, emberektől, embereknek. S kértem kegyelmet elsősorban magamnak, tőled, kegyelmes Isten”

– fogalmazott korábban Balog Zoltán.

Sajtóhírek szerint az elnöki kegyelemmel kiengedett ped0filsegítőt, K. Endrét a szabadulása után presbiterré választhatta a Bicskei Református Egyházközség. A Balog Zoltán, azaz Orbán Viktor lelkésze által vezetett egyházkerület szerint tehát egy olyan ember, aki megerőszak0lt gyermekeket kényszerített hallgatásra, méltó lehet presbiternek – hívta fel a figyelmet az üggyel kapcsolatban Vadai Ágnes.

Mint megírtuk, Balog lemondott a református zsinat lelkészi elnökségéről, ám továbbra is maradt a reformátusok püspöke. Balog püspök lemondását – Novák Katalin és Varga Judit után – vélhetően nyomás hatására tette meg, miután fény derült szerepére a közelmúltban kipattant kegyelmi botrány ügyében.

Kapcsolódó:

Tovább dagad a ped0filbotrány: Kiszivárgott Balog Zoltán titkos levele K. Endréről

Közel sincs vége: Elege van Balog Zoltánból a református lelkészeknek, azonnali távozásra szólították fel őt (+videó)

Mi történt? Szijjártó Péterék titkolóznak Novák Katalin és Balog Zoltán gyanús utazásáról (+videó)

Valódi Hírek