Csörte a Fideszben: Orbán miniszterei összevissza karattyolnak a béremelésekről

Nem lehet kiigazodni a mondandójukban.

Navracsics Tibor pár napja közölte, hogy a pedagógusbér-emelés előfinanszírozását a költségvetés teherbíró képessége nem teszi lehetővé.

Gulyás Gergely eközben úgy nyilatkozott: szerinte jogsértően tartja vissza az Európai Unió a kohéziós alapban befagyasztott forrásokat, ugyanis ebből emelné meg a kormány a pedagógusok bérét bruttó 700 ezer forintra.

Mondandója azért is érdekes, mert a Belügyminisztérium eddig 10 százalékos béremeléssel kecsegtette a pedagógusokat. A tárca a minap az RTL Híradónak is úgy nyilatkozott, hogy

januárban egyelőre csupán 10 százalékos emeléssel lehet kalkulálni.

Az Európai Bizottság több feltételt is támasztott Magyarország elé a brüsszeli források kifizetéséhez. A minap megjelent a Magyar Közlönyben az igazságügyi reformokat tartalmazó törvény módosítása, az uniós intézmény így zöld utat adott 10,2 milliárd euró kifizetésének. Ugyanakkor hangsúlyozták, ez nem jelenti azt, hogy másnap már utalják is a pénz Magyarországnak.

Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke úgy fogalmazott: a bizonytalanság elkeserítő, a pedagógusoknak komolyabb nyomást kellene gyakorolniuk a kormányra, hogy nagyobb béremelést érjenek el. Hozzátette,

ha a nagyobb fizetésemelés elmarad 2024 elején, akkor a szakszervezet sztrájkot tervez.

Mindezt Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) országos választmányi tagja is megerősítette, hangsúlyozva: amennyiben nem lesz megállapodás a pedagógusokkal, január 31-én folytatni fogják a sztrájkot.

Kapcsolódó cikkek:

FRISS: Elfoglalták a Margit hidat a tüntetők, folyamatosan duzzad a demonstráló tömeg (+videó)

https://nyugatifeny.hu/2023/09/15/valami-megmozdult-teli-torokbol-orditva-koveteli-a-duhos-tomeg-orban-tavozasat-video

Valódi Hírek