Valami megmozdult: Teli torokból ordítva követeli a dühös tömeg Orbán távozását (+videó)

Egyre többen vannak.

Beszámoltunk róla, hogy elkezdődött az Egységes Diákfront és az ADOM Diákmozgalom által szervezett Érted megyünk – Demokrácia Napi Tüntetés címen meghirdetett demonstrációja. A tüntetők péntek délután fél 5 előtt kezdtek gyülekezni az Elvis Presley parkban.

A demonstrálók délután hat órakor érkeztek meg a Kossuth térre, ahol a felszólalók elmondják majd beszédeiket. Ezt követően innen vonulnak majd tovább.

„Orbán, takarodj! Orbán, takarodj!”

– skandálták a tüntetők.

A beszédek sorát egy középiskolai pedagógus nyitotta meg, aki elmondta, hogy a mozgalom egyik alapítója, Baranyi Szilvia, a hétvégén elhunyt, ezért egy perces néma csendet kért.

Majd Törley Katalin mondta el beszédét, aki hangsúlyozta: szomorú a helyzet, de vannak sikerek is, mert elképesztő szolidaritás alakult ki. A mozgalom a Civic Pride Award díjat is megnyerte – hívta fel a figyelmet. Közölte: küzdelmüknek van értelme és célja is, mert

a gyerekeik és az ország jövője a tét.

A következő egy berzsenyis diák volt, aki arra kérte a tömeget, hogy kiáltsanak, ha elegük van, hogy 13 éve csak az utálkozásról szól a politika. Ezután lejátszották a tüntetések himnuszává vált Grundot, amit elég sokan énekeltek.

A közismert pedagógus után a PDSZ választmányi elnöke felolvasott egy levelet, amelyben azt írták le, hogy milyen körülmények között dolgozhatnak majd tovább. A levél tartalma szerint többek között „anyagi megbecsülés” is jellemzi az új pedagógiai státuszt, ám ő jelezte, nem érez semmi hasonlót sem. Majd bejelentette: ezt a diktátumot nem fogadja el.

„Hivatásom legnagyobb tudatában mondom, hogy kib*szottul elegem van!”

– mondta ezután Szilágyi Kitti óvodapedagógus, amire a tömeg is hangos skandálásba kezdett kezdett, jelezve, hogy nekik is.

Kis Bence László, az Adom Diákmozgalom képviselője bejelentette: ezt a csatát csak együtt lehet megnyerni, ezért csatlakoznak az Országos Közös Akarat kezdeményezéshez.

A tüntetés itt véget ért, de a Fridays for Future aktivistája arra kért mindenkit, folytassák a demonstrációt, és vonuljanak a Lánchídon át a Clark Ádám térre, majd át az alagúton.

Figyelemre méltó a tüntetésen résztvevők alacsony életkora, a régebbi demonstrációk során ugyanis többnyire 50 év felett volt az átlagéletkor. A beszámolókból jól látható, hogy leginkább a tizen- és huszonéves korosztály tagjai képviseltetik magukat.

A Mérce élőben tudósít a helyszínről közösségi oldalán:

(Mérce/Facebook)

Valódi Hírek