Színt vallott Navracsics: Hiába kezdett ünneplésbe a Fidesz-kormány, valami nagyon nem stimmel

Nem ezt várták karácsonyra.

Navracsics Tibor az európai uniós forrásokról nyilatkozott a hétfői parlamenti meghallgatásán, amelyen elmondta: az előző, már lezárult költségvetési időszakban a Magyarországnak juttatott pénzek 95%-át már felvettük. A mostani periódusban az Európai Unió vezetői részéről felmerülő aggályokat, amelyekről részletesen írtunk, azaz például

a magyar jogállamisággal kapcsolatos kételyeket lazán „adminisztratív akadályok”-nak titulálta.

Bár a tárgyalások még mindig zajlanak, Navracsics bízik abban, hogy a tízmilliárd eurót megkapjuk a kohéziós alapból.

Miközben az Európai Parlament kérdéseire az Országos Bírói Tanács, az Országos Bírósági Hivatal és a Kúria közti hatáskörökről még nem tudtak megnyugtatóan válaszolni.

Arra az ellenzéki kérdésre, ha a kormány biztos abban, hogy az EU átutalja majd a kohéziós alapban ragadt pénzt, miért nem emelik a tanárok bérét, azt állította:

a pedagógusbér-emelés előfinanszírozását a költségvetés teherbíró képessége nem teszi lehetővé.

Navracsics láthatóan még mindig nem érti, hogy az EU-nak mi kifogásolni valója van azzal kapcsolatban, hogy a vagyonkezelő alapítványokba aktívan működő politikusokat ültetett a Fidesz-kormány. Ahogy valószínűleg azt sem érti, hogy mi a probléma az egyetemek vagyonának alapítványokba kiszervezésével.

Az EU-s biztos szerint az ellenzék félreért valamit, Magyarországon a korrupció sem kirívó. Legalábbis a Fidesz szerint… Portálunk néhány hete épp egy pár hete írtunk arról, hogy egy fideszes államtitkár milliárdos apja is érintett lehet egy súlyos korrupciós ügyben.

(Telex / Nyugati Fény)

Valódi Hírek