Mindig van lejjebb: Tömeggyilkos diktátort mentegettek az MCC vendégelőadói egy konferencián

A fideszes káderképző diákjai tanulhattak.

Békésen tüntető tömeg közé lőttek, aktivistákat kínoztak meg és végeztek ki – a szíriai biztonsági erők a 2011-es arab tavasz idején így kísérelték meg elfojtani az utcai tiltakozásokat, ám brutális fellépésük csak tovább szította az ellenállást.

A változást követelő sokaság fegyvert ragadott, és fellázadt, a véres polgárháború vette kezdetét, amelyet máig nem sikerült lezárni. A Bassár el-Aszád szír elnök vezette rezsim a fegyveres konfliktus során is kíméletlen módszerekhez folyamodott:

vegyi fegyvereket

vetett be saját népe ellen, településeket éheztetett ki, könyörtelen ostromok során egész városokat rombolt porig, kórházakat és iskolákat bombázott le.

A közpénz milliárdokkal kitömött fideszes káderképző, a Mathias Corvinus Collegium (MCC) és a Scruton szerdai közös rendezvényen résztvevőknek viszont az a benyomásuk keltetett, mintha Szíriát kizárólag az iszlamista/dzsihádista felkelőszervezetek döntötték volna romba.

Az MCC budapesti központjában tartott beszélgetés meghívottjai eltérő minőségű és hangsúlyú előadást tartottak. David R. Hodge, az Arizonai Állami Egyetem tanára, az MCC vendégoktatója a világszerte

növekvő keresztényüldözésről

és annak szíriai lecsapódásáról nyújtott átfogó áttekintést, majd viszonylag kiegyensúlyozott tudott maradni Kovács-Pifka Péter, a Hungary Helps Ügynökség vezérigazgatója is.

Ő elsősorban a magyar kormányzati segélyszervezet szíriai humanitárius munkájáról és az azzal kapcsolatos kihívásairól beszélt. Arra panaszkodott, hogy az Aszád-rezsim jogsértése miatt bevezetett

amerikai szankciók

megnehezítik a segítségnyújtást: nem lehet például közvetlenül Szíriába pénzt utalni vagy az építkezésekhez szükséges munkagépeket bejuttatni.

Igazán részlehajló azonban Benjamin Blanchard volt, a botrányok övezte, a szélsőjobboldalhoz köthető francia SOS Keleti Keresztények (SOS Chrétiens d’Orient, SOSCO) igazgatója, aki szinte teljesen az Aszád-rezsim narratíváját ismertette.

Úgy állította be, mintha a keresztények 2011-ben mindössze néhány hétig tüntettek volna, aztán a radikális muszlimoktól megrettenve beálltak volna a szír vezetés mögé. Azt állította, hogy az iszlamisták számos város keresztény negyedeit is megszállták.

Blanchard részrehajlása nem meglepő: A francia ügyészség még 2020-ben eljárást indított a szervezete ellen, mivel feltártál a kapcsolatát

az Aszád-rezsimhez hű, rossz hírű milíciákkal.

Ezek a fegyveres csoportok jogvédők szerint fosztogatásokat és civilek elleni támadásokat hajtottak végre, illetve gyerekkatonákat képeztek ki. Blanchard személyesen adott kitüntetést egy hadúrnak, akinek a parancsnoksága alá tartozó fegyveresek nőket és egy hároméves kislányt gyilkoltak meg.

Felmerül a kérdés, hogy egy ilyen egyesület igazgatója mégis miért kaphat meghívót az MCC-től, hogy Szíriáról beszéljen. A Népszava szerette volna megtudni a tegnapi beszélgetés résztvevőitől, hogy mit gondolnak a SOSCO-ról a sajtóban megjelent súlyos állításokról és összeegyeztethetőnek tartják-e humanitárius szervezet tevékenységével hadurak kitüntetését.

A szervezők által kijelölt online felületre be is küldték a kérdéseiket, ám a rendezvény moderátora, Thibaud Gibelin, az MCC vendégoktatója egyiket sem olvasta fel.

A Hungary Helps Ügynökség érdeklődésünkre még februárban közölte, hogy nem működik együtt az SOSCO-val és nem is támogatják azt. A magyar kormányzati segélyszervezet, illetve az Orbán-kormány illetékesei ettől függetlenül az elmúlt években

több alkalommal

is egyeztettek a kétes hírű francia szervezet képviselőivel.

(via Népszava)

Valódi Hírek