Mi történt? Váratlanul kirúgták a nemzeti park igazgatóját, aki beszólt Menczer Tamásnak

Természetvédelmi okokból nem akarta a keresztet.

2024 első napjától új vezetőt neveztek ki a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóságnak élére Selmeczi-Kovács Ádám személyében – közölte Facebook-oldalán a Duna-Ipoly Nemzeti Park (DINPI).

A hvg.hu felhívta arra a figyelmet, hogy a vezetőváltás azért érdekes, mert korábban heves vita bontakozott ki Menczer Tamás külügyi államtitkár, a körzet országgyűlési képviselője és a Duna-Ipoly Nemzeti Park korábbi igazgatója, Füri András között. Az államtitkár ugyanis nagyon szeretné, ha újra felállítanák a Nagy-Szénáson augusztusban felgyújtott keresztet, Füri András azonban ezt ellenezte.

Menczer Tamás tavaly év végén „modern kori keresztényüldözéssel” vádolta meg a volt igazgatót, amire Füri úgy reagált:

„Nem vagyok keresztényüldöző! Ellenben egy Krisztust követő és az embertársainkat cselekedetekkel is szolgáló keresztyén gyülekezet aktív hitvalló tagja vagyok!”

A menesztett igazgató később azt írta:

„vallom, hogy a természet Isten Temploma, melyben vannak Szentély területek. Szerencsére több ilyen Szentély is létezik Magyarországon, amelyek védelmét – a nemzeti örökségünk részeként – az Alaptörvény is megőrizni rendeli. Ilyen Szentély a fokozottan védett Kis-és Nagyszénás hegycsoport a Budai-hegyekben, ahol elsődleges cél a természet sokféleségének, a teremtett világnak védelme. Minden más csak ez után következhet!”

Menczer a fentiekre reagálva „a Nemzeti Park fura urának” és emellett „alkalmatlannak” nevezte Füri Andrást.

Füri András 2005 óta vezette a Duna-Ipoly Nemzeti Parkot.

(Duna-Ipoly Nemzeti Park/Facebook)

 

Valódi Hírek