Befutott a kormány súlyos bizonyítványa: Botrányos számok érkeztek a nyugdíjasokról

Magyarország nyugdíj tekintetében rosszul teljesít, ezt bizonyítja a KSH adatsora.

2010-ben még kevesebb mint 28 ezer nyugdíjas visszafoglalkoztatott volt az országban (a 65-74 éves korosztályból) , 2023-ban ez a szám már megközelítette a 115 ezret. Mindez a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) munkaerőpiaccal összefüggő adatsorából olvasható ki.

A nyugdíjazásról

Nehéz döntés előtt áll az, aki a nyugdíjba vonulását tervezi, ugyanis az időpont megválasztását rengeteg tényező befolyásolja. Az egyik legfontosabb maga a nyugdíj összege, amely nem túl kecsegtető az érintetteknek, tekintve a forint árfolyamának ingadozását, valamint a hazai infláció mértékét, a folyamatos áremelkedéseket.

Bár az alapértelmezett nyugdíjkorhatár 65 év Magyarországon, a nők kedvezőbb helyzetben vannak a férfiaknál. Előbbiek ugyanis a „Nők40”-nek hála évekkel korábban, a 40 éves munkaviszonyuk betöltésével letehetik a lantot.

Az OECD 2023-as nyugdíjjelentése szerint a vizsgált 2017 és 2022 közötti időszakban a magyar férfiak átlagosan 63,2 éves korukban, amíg a nők 60,8 évesen fejezték be a munkát Magyarországon. Ez azért lehetséges, mert éppen a szemügyre vett 5 év során emelkedett a nyugdíjkorhatár hazánkban.

Mellesleg a vizsgált országok között a sor végén kullogunk abban a tekintetben, hogy a nyugdíjba vonulás után milyen hosszú élettartamra számíthatnak a nők és a férfiak. Emellett a juttatások vásárlóértéke sem ad okot megnyugvásra. 2023 januárjában a férfiak átlagosan 228 ezer forintnyi nyugdíjat kaptak, amíg a nőknek esetében az összeg átlagosan 192 ezer forintra rúgott.

Az Orbán-kormány üzenete ezzel egyértelmű, hosszú évek kemény munkája a jelek szerint nem fizetődik ki a nyugdíjba vonulás után, a jogosultak szerény összegekre számíthatnak.

Kapcsolódó: Pocsék számok futottak be, komoly pácban vannak a nyugdíjasok

A munkanélküliségről

A múlt héten írtunk arról, hogy az állami hivatal adatai szerint a 2024. január–márciusi időszakban a foglalkoztatottak átlagos létszáma a 15-74 évesek körében 4 millió 725 ezer volt, 29 ezerrel több az egy évvel korábbinál. A férfiaknál a foglalkoztatottak létszáma érdemben nem változott, 2 millió 480 ezret tett ki. Ám a nők esetében 41 ezerrel 2 millió 245 ezerre bővült az érték.

2024. január-márciusi időszakban a 15–74 éves munkanélküliek száma az előző évhez képest 30 ezerrel 229 ezerre, míg a munkanélküliségi ráta 0,6 százalékponttal, 4,6 százalékra nőtt.

A férfiaknál a munkanélküliek száma 126 ezer volt, munkanélküliségi rátájuk 0,8 százalékponttal 4,8 százalékra emelkedett. A nőknél a munkanélküliek száma 103 ezret tett ki, a munkanélküliségi ráta pedig 0,3 százalékponttal 4,4 százalékra nőtt.

Kapcsolódó: Becsapott a villám pénteken: Lesújtó adatok futottak be a hazai munkanélküliségről

Magyarország nyugdíj tekintetében rosszul teljesít

Pár napja érkezett a hír, hogy a költségvetési hiány elérte azt a szintet, amikor komoly kiigazításokra van szükség. Ennek eshet áldozatul a 13. havi nyugdíj.

A helyzet összességében nem túl rózsás, érthető, hogy sokan a nyugdíjkorhatárt elérve sem teszik le a lantot. Mindeközben az Orbán-kormány azt szajkózza, hogy kiemelt figyelmet fordít az idősekre. Ez azonban a felsorolt tényeket górcső alá véve nem igazán látszik. Nem beszélve az egészségügy helyzetéről, a kilométeres várólistákról, valamint arról, hogy a pénzromlás tekintetében fényévekre lehagynak minket az Európai Unió tagországai, még a szomszédos államok is.

Kapcsolódó: Óriási baj van a nyugdíjakkal, fényévekkel lehagytak minket a szomszédos országok

A KSH azt írja, az öregségi nyugdíjban részesülők foglalkoztatottsága 2018-ban indult látványos emelkedésnek. Megjegyezték, hogy ez a nyugdíjkorhatár emelkedésének is „köszönhető”. A 65 év alatti nyugdíjasok 2023-ra szinte kizárólag nők voltak, és több mint 20 százalékuk dolgozott – fejtették ki.

Az elkeserítő adatok ellenére az Orbán-kormány nem hajlandó lemondani olyan költségvetést megtépázó terveiről, mint például a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér megszerzése.

Kapcsolódó:

Máris magyarázkodik Nagy Márton: Orbán mancsa még többet markolhat fel, mint amennyit hittünk

Valódi Hírek