Bajban van a Fidesz nehézsúlyú ökle: Sunyi ügy miatt perelték be Németh Szilárdékat

Súlyos ügybe keveredett a rezsibiztos.

A Csepeli Birkózó Club (CsBC) szerződésszegés miatt beperelte a fideszes Németh Szilárd által irányított Kozma István Birkózó Akadémiát (KIMBA). A klub azt kéri a Fővárosi Törvényszékre beadott keresetben, hogy kötelezzék az akadémiát több mint félmilliárd forint megfizetésére – írta meg a 24.hu.

Áll a bál Csepelen

Március közepén beszámoltunk arról, hogy a csepeli birkózóknál kitört a balhé: Németh Szilárd 2,4 milliárd forint támogatást szerzett a Csepeli Birkózó Klubnak. A pénzt a birkózó akadémia építésébe fektették,

ahova viszont már nem mehetett be az egyesület.

Märtz József, a Csepeli Birkózó Club (CsBC) elnöke levélben szólította fel a fideszes politikust, hogy

„fizessen vissza” összesen 2,4 milliárd forintot a csapatnak.

A levél szerint a KIMBA-t vezető Németh semmit nem teljesített a CsBC-nek tett vállalásaiból. Ehelyett a magánalapítványához csatornázta át azokat az állami pénzeket, amelyeket a klub nyert el.

Milliárdokat csatornázott át a rezsibiztos

A klubelnök által emlegetett 2,4 milliárd forint két részletben, két minisztériumtól érkezett.

Az első, 400 millió forintos tételt a Balog Zoltán vezette Emberi Erőforrások Minisztériuma adta költségvetési forrásból a XXI. kerületi önkormányzaton keresztül. A 2016. szeptemberi támogatói szerződésben „a Csepeli Birkózó Club csarnokának felújítását” jelölték meg célként.

A második, vissza nem térítendő támogatási tétel Seszták Miklós nemzeti fejlesztési minisztertől érkezett 2016 decemberében. Ebben 2 milliárd forintot biztosított egy birkózó akadémia létesítésére – a végső kedvezményezett itt is a Csepeli Birkózó Club volt.

Németh Szilárdék nem tartották be a szavukat

A 2017-ben a Magyar Birkózó Szövetséggel arról szólt a megállapodás, hogy a szövetség irányítása alatt megépítenek egy birkózóakadémiát, és annak részeként a CsBC edzőközpontját is kialakítják. A bírósági beadvány szerint az átadásának volt egy feltétele.

Mégpedig az, hogy

az akadémia ingyenesen biztosítja a támogatási pénzből létesülő csarnok

alsó szintjének kizárólagos használatát a CsBC-nek. Az alapítvány viszont kizárta a használatból a CsBC-t, s a termet csak évi 36 millió forint bérleti díj ellenében biztosította volna.

A CsBC a szerződésszegésből eredően őt ért kár, azaz 134 millió forint megtérítését kérte a keresetben – valamint annak megállapítását, hogy az ingyenes pénzátadás semmis. Emellett azért perel, hogy az akadémia térítse meg azt a 400 millió forintot, ami eddig ellenszolgáltatás nélkül felhasznált.

Valódi Hírek