Lecsapott az orbáni polip: Megvan, mire készülnek a kormányzati körök Borsodban

Jövőre indul az átépítés.

A régóta üresen álló Avas szálló is téma volt a legutóbbi miskolci testületi ülésen, ahol az önkormányzati képviselők támogatták a felújítás terveit.

A műemléki jellegű épület tulajdonosa 2021 januárja óta a Mathias Corvinus Collégium

(MCC), ezért ennek kapcsán a boon.hu Konyári Györgyöt, az alapítvány miskolci képviselet-vezetőjét kérdezte az egykori hotel jövőjéről.

Konyári szerint a felújítási munkálatok jövőre kezdődnek el, és tarthatónak tartja a korábban vállalt 2025-ös határidőt.

Szeretnék a leghűebben visszaépíteni az épületet.

Ezért már eddig is elköltöttek 100 millió forintot a szálló múltjának feltárására, és az erősen leromlott állapotú épület állagmegóvására.

„Fantasztikus története van az épületnek, különböző korok és rétegek tárultak fel. Ami érdekes lehet még, hogy ebben az előkészítési időszakban a gazdasági hasznosítás is előtérbe került. Az épület ugyanis szeretne gazdasági tevékenységeket is befogadni, olyanokat, amelyek illenek az MCC-hez. Gondolok itt étteremre, kávézóra, könyvesboltra, ami az oktatási miliőhöz valamilyen szinten passzol, de a miskolciakat is szolgálja.”

– nyilatkozta az alapítvány képviselője, aki szerint az épület oktatási intézmény lesz, de emellett tényleg ki szeretnénk nyitni Miskolcnak, és a szándékaik szerint kulturális csomópontja lesz a városnak.

Az, hogy mennyibe kerül majd maga az építkezés, csak a közbeszerzés után válik publikussá, de biztos, hogy az ambiciózus, és a műemlékvédelem követelményeinek is megfelelő terveket figyelembe véve több milliárd forintba kerül majd.

Attól nem félünk, hogy a közpénzekben dúskáló, és

a miniszterelnök politikai igazgatója, Orbán Balázs irányítása alatt áló MCC-nek nem lesz elég pénze rá.

Valódi Hírek