Kósa Lajos a kegyelmi botrány miatt lendült akcióba: Elképesztő alkotmánymódosító ötletekkel állt elő

Már a parlament előtt a javaslat.

Egyszerre három ponton is módosítani akarják a „gránitszilárdságú Alaptörvényt” Orbánék. Az alaptörvény-módosításokat Kósa Lajos, Tessely Zoltán és Vejkey Imre fideszes képviselők jegyzik – írta meg a 24.hu.

Megnehezítik, hogy az unió hitelt vegyen fel

Az első módosító szerint Magyarország az Európai Uniónak olyan hitelfelvételéhez és az ahhoz kapcsolódó garanciavállaláshoz, amely Magyarország által teljesítendő fizetési kötelezettséget keletkeztet, az Országgyűlésnek a képviselők kétharmadának szavazatával járulhat csak hozzá.

Ez azt jelenti, hogy ezentúl

az országgyűlés alkotmányozó többsége kell ahhoz, hogy az EU közös hitelfelvételeiben részt tudjunk venni.

Eddig erre csak a Helyreállítási Alapnál volt példa, de Ukrajna segítésére is sokszor emlegették ötletként ezt a megoldást. Eddig erről a kormány dönthetett.

A honvédség katonai műveleteiről

A Magyar Honvédség katonai műveleteinek, állomásozásának és más, határátlépéssel járó csapatmozgásának, valamint a külföldi fegyveres erők Magyarország területét érintő katonai műveleteinek, állomásozásának és más, határátlépéssel járó csapatmozgásának engedélyezésével összefüggő alapvető szabályokat sarkalatos törvény határozza meg.

Ezzel a csapatmozgások és katonai műveletek szabályozását a gyakorlatban kiveszik az Alaptörvény alól. Kétharmados törvény szabályozza majd, de arról nincs bővebb információ, hogy mi áll majd ebben. Ez

akár a kormány csádi missziójára is vonatkozhat.

November elsején lép hatályba, addig kell megalkotni hozzá a jogszabályt.

A köztársasági elnöki kegyelemről

Sarkalatos törvény határozza meg azon, a gyermek sérelmére elkövetett szándékos bűncselekmények körét, amelyek tekintetében a köztársasági elnök a (3) bekezdés n) pontjában foglalt

egyéni kegyelmezési jogát nem gyakorolhatja.

Ez pedig azt célozza meg, hogy ne csak a gyermekek ellen elkövetett bűncselekményekben ne lehessen elnöki kegyelmet adni. A jövőben törvény szabályozza majd, hogy pontosan milyen ügyekben lehet, és milyenekben nem.

Ha megkésve is, de szóba került a február óta több politikus bukását is eredményező kegyelmi botrány.

Mint ismert, 2023 tavaszán a bicskei gyermekotthon ped0fil exigazgatóját mosdatni próbáló helyettesnek kegyelmet adott Novák Katalin. A döntéséhez Varga Judit akkori igazságügyi miniszter ellenjegyzése is kellett. A kegyelmi kérvényt több forrás szerint Balog Zoltán volt emberierőforrás-miniszter javaslatára fogadhatták el.

Az ügyben Orbán Viktor felelőssége is felmerült. Kiderült ugyanis, hogy a miniszterelnök családjával közvetlen kapcsolatban áll Kónya Endre, a gyermekotthon botrányban érintett igazgatóhelyettese. Időközben egy olyan dokumentumot is eltüntettek, amely ifjabb Orbán Győző és K. Endre a közti kapcsolat meglétét bizonyította.

Valódi Hírek