Karácsony Gergely: Az állam helyett a főváros indít ingyenes szűrőprogramot a budapestieknek

A főváros még kivéreztetve is költ erre Karácsony Gergely szerint.

Ingyenes szűrőprogramot indít a Fővárosi Önkormányzat a Budapesten élők egészségmegőrzéséért – jelentette be Karácsony Gergely hétfői sajtótájékoztatóján.

A főpolgármester elmondta, hogy Budapesten 24 helyszínen május 2-től június 16-ig várják a vizsgálatokra előre regisztrálókat. Többek közt laborvizsgálatra, melanómaszűrésre, látás- és hallásvizsgálatra, boka-kar index és légzésfunkciómérésre, demenciaszűrésre lehet jelentkezni.

Hozzátette: nincs ma annál szomorúbb statisztika, mint hogy

a budapestiek öt évvel élnek kevesebbet, mint a nyugat-európai városok lakosai.

Ráadásul Budapesten belül is nagyok az eltérések. A fővárosnak nem feladata, mégis sokat tesz a budapestiek egészségének megőrzéséért – hangoztatta Karácsony. Utalt arra, hogy 2019-ben újraindították az Egészséges Budapest programot, amelynek keretében 23 milliárd forint értékben fejlesztették a fővárosi egészségügyi ellátást.

Sok kerületi szakrendelő újult meg, és az elmúlt évtizedekben nem volt még ennyire összehangolt és ilyen mértékű egészségügyi fejlesztés a járóbeteg-ellátásban – emelte ki.

„Erkölcsi és politikai kötelességünk, hogy ezeket az eredményeket megőrizzük”

– fogalmazott.

Karácsony Gergely: Nem az államosításra

Kiemelte: a Fővárosi Önkormányzat és a kerületek – pártállástól függetlenül –

nem partnerek abban, hogy az állam átvegye a szakrendelők üzemeltetését.

Mint mondta, minden olyan feladat, ami átkerült az államhoz,

„az sajnos rosszabb kezekbe és rosszabb állapotba került”.

A június 9-i választás egyik fontos tétje, hogy a kerületek meg tudják-e őrizni a fenntartásukban lévő alap- és járóbeteg-ellátást – fogalmazott. Karácsony Gergely kitért arra a programra is, amelyben 12 ezer CT és MR diagnosztikai vizsgálatot finanszírozott a főváros.

Az alapellátás nem teljesíti a feladatát

„Sajnos a magyar egészségügyben nem teljesül az az alapelvárás, hogy az érintettek minél előbb hozzájussanak egy daganatos betegség esetén a szükséges diagnosztikai ellátáshoz.”

Ezt a programot a következő ciklusban is folytatni szeretnék – tette hozzá. A főpolgármester szerint ma az egészségügy inkább „betegségügy”, és kevésbé szól a megelőzésről, egészségmegőrzésről. A most induló szűrőprogram is ennek jegyében indul, a vizsgálatok a népegészségügyi megbetegedések szűrésére koncentrálnak – mondta.

Karácsony Gergely bízik abban, hogy ezzel is hozzájárulnak a budapestiek életminőségének javításához.

László Imre, Újbuda polgármestere arról beszélt, hogy az elmúlt három évben kétmilliárd forintot fordítottak a kerületiek jobb egészségügyi ellátására.

Összegzése szerint

hamarosan befejeződik az új gyermekegészségügyi központ beruházása,

komoly összegeket fordítottak saját forrásból a diabétesz központra, valamint 3 milliárd forintból valósul meg Madárhegyen a Gyermekliget. Ott az óvoda, bölcsőde és játszótér mellett házi gyermekorvosi rendelőt is kialakítanak.

László Imre kitért arra, hogy a koronavírus-járvány idején is segítették a háziorvosokat, és

a megemelkedett rezsiköltségeket is segített kompenzálni az önkormányzat.

Kitért arra, hogy a kerületi Szent Kristóf Szakrendelőben jó és komoly szakmai munka folyik, ugyan szakorvoshiánnyal itt is küzdenek, de az önkormányzat egyes ellátási formákra magánszolgáltatóktól vásárolt vizsgálatokat. Rékassy Balázs fővárosi egészségügyi tanácsadó azt mondta,

Magyarországon halnak meg a legtöbben lakosságarányosan daganatos betegségben az OECD-országok közül.

Az egyéni felelősséget kiemelve hozzátette: az egészségmegőrzés és a megelőzés területén mindenki sokat tehet saját egészségének megőrzéséért. A helyes táplálkozással, a sporttal és a rendszeres szűrővizsgálatokkal ehhez nagyban hozzá lehet járulni.

Mint mondta, a fővárosnak nem feladata az egészségügyi ellátás, azonban „szűkös lehetősége” ellenére a Fővárosi Önkormányzat sokat áldozott a rendelőintézetek felújítására és a különböző diagnosztikai programok finanszírozására.

A fővárosi szűrőprogram helyszíneiről, időpontjairól és vizsgálatairól a >>ITT<< tájékozódhatsz.

(MTI korrigálva)

Valódi Hírek