Gyurcsány: A Jó kapitány nem viharba vezeti a hajót

Sok dolgot újra kell tervezni a DK elnöke szerint.

„Súlyos vereséget szenvedett egy közös gondolat, egy közös álom, egy közös cél, amely mindazt tartalmazta, hogy milyen Magyarországot szeretnénk. Nem ilyet”

– mondta a választási eredményeket értékelő beszédében Gyurcsány Ferenc.

A DK elnöke szerint ez nem volt szabad és tisztességes választás, de az aktív magyar választók legnagyobb többsége ezt a választást ilyen formában elfogadja. Ezt szerinte „bizonyos értelemben” tudomásul kell venni, ugyanakkor

„amiben hittünk, amilyennek látni szeretnénk ezt a hazát minél előbb, azt az álmot nem adjuk fel”.

Szerinte felmerül a kérdés, hogy mi a vereség tanulsága, erről biztos sokat fognak még beszélni. Gyurcsány szerint muszáj megérteni,

„ha valaki csatába megy, nem adhatja fel azt, amit valójában gondol, valamilyen taktikai meggondolásból, nem lehet egy európai, polgári, alapvetően baloldali gondolatú ellenzék olyan programmal sikeres, mely sok tekintetben a jobboldalt, a kormányzó jobboldalt tekinti példának és mintának”.

Gyurcsány elmondta, hogy

„a Fidesz alternatívája

a baloldalon, a szabadelvű világban,

a mérsékelt jobbközép világban, a zöld világban van. Ha valaki nem tud, nem mer, nem akar ilyen politikát folytatni, ha ehhez ilyen vezetőt választ, aki nem tud, nem akar ilyen politikát folytatni, akkor az bukni fog.”

Gyurcsány szerint ugyanakkor az kétségtelen, hogy ahogy most az emberek a Fideszt és Orbánt választották, úgy pár hónapja az ellenzéki előválasztáson az ő szavazóik Márki-Zay Pétert – bár a nevét végig nem mondta a beszédében.

„Majd nyilván végiggondoljuk, hogy jól döntöttünk-e.”

Arról is beszélt, hogy szerinte, ha valaki nem mer nagyot álmodni, akkor gyávának fog tűnni, amikor cselekedni kell. Gyávát pedig nem kérnek meg, hogy vezessék a hazát.

„Kapitány nem attól lesz valaki, hogy megválasztják. Kapitány attól lesz valaki, hogy biztonsággal, biztonságos úton, biztonságos kikötő felé vezeti a hajót.

Aki a hajót viharba vezeti, aki nem éri el a kikötőt, aki nem ér oda a kívánt célhoz, az lehet, hogy ott állt a kormánynál, de végül azok, akik rábírták a hajó sorsát, azt gondolják, talán nem ez a legjobb kapitány.

És azt hiszem, hogy igazuk van.”

De azért Gyurcsány hozzátette, hogy a végső úti cél nem változott, a közös hajónak tovább kell mennie, Magyarország Európába tart. Biztos benne, hogy bár hosszabb úton, de oda fognak jutni.

„De most csomó dolgot újra kell tervezni”.

Gyurcsány szerint ez a sorsunk: egy európai, egymásra vigyázó, polgári Magyarország. És

otthon leszünk ebben a hazában.

Valódi Hírek