Most érkezett: Frászt kaphatnak Orbánék a román miniszterelnök súlyos bejelentésétől

Románia köröket vert Magyarországra. Nem jól muzsikálnak Orbán Viktorék.

A román miniszterelnök május elsejei üzenetében többek között azt hangoztatta, hogy a bérek tekintetében Románia már megelőzte Magyarországot. Marcel Ciolacu megjegyezte azt is, hogy

rövidesen Romániában lesznek a térség legjobban fizetett dolgozói.

„Miután megelőztük Magyarországot, meggyőződésem, hogy Lengyelországot is megelőzhetjük, és hamarosan a románok lesznek a legjobban fizetett munkavállalók Európa ezen részén! Mert megérdemlik!”

– közölte a román kormányfő.

A román miniszterelnök május elseje alkalmából köszönetet mondott azoknak, akik megszakítás nélkül dolgoznak az alapvető szolgáltatások biztosításáért, akár az állami, akár a magánszektorban.

Az Eurostat friss adatai szintén megerősítették, hogy

a román nettó bérek vásárlóereje megelőzte a magyar fizetésekét.

A Portfolio beszámolójában azt írta: ezzel a bérmutató is csatlakozott azon mutatók sorába, amelyek szerint a román gazdaság utolérte a magyart. Az egy főre eső vásárlóerőparitásos GDP, illetve a lakossági fogyasztás az adatok szerint szintén a magyar számok elé kerültek. Bár a román adatok megbízhatóságával kapcsolatban időről időre felmerülnek kételyek, a tendencia így is egyértelmű:

a gyorsabban bővülő román gazdaság több mérőszámban is utolérte a magyart

– részletezték.

Mint megírtuk, Bod Péter Ákos a napokban figyelmeztetett, hogy mára egyértelműen megdőlt az az elmélet, miszerint fejlettebbek lennénk Romániánál. A románok az egy főre jutó GDP-ben leelőztek, a fogyasztásban pedig már messze előttünk járnak – figyelmeztetett Bod Péter Ákos közgazdász, egyetemi tanár, a Magyar Tudományos Akadémia doktora.

Kapcsolódó:

Vészjósló kilátásokat vázolt a szakember: Kritikus válságba kormányozták Orbánék Magyarországot

„Az állam bele fog nyúlni a zsebünkbe” – Heteken belül érkeznek a súlyos megszorítások a szakértők szerint

Valódi Hírek