Mi folyik itt? Hernádi Zsolt rávetette magát egy spanyol mamutcégre

Mindent előkészítettek. Hernádi Zsolt mindent megtesz a Talgo megszerzéséért.

Még nem végleges a spanyol vonatgyártó cég, a Talgo megszerzése, a spanyol kormánynak ugyanis fenntartásai vannak Hernádi Zsolt embereivel. Magyar oldalon azonban már mindent előkészítettek. A finanszírozást tekintve olyasféle technika sejlik fel, amit a Vodafone-bevásárlásnál láttunk – írta meg a 24.hu.

Állami szereplők dobják össze Hernádi Zsolt számára a Talgo árát

Az anyagi hátteret készpénz, illetve hitel formájában nagyobbrészt állami szereplők – a Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt., illetve az Eximbank Zrt. – bocsátják rendelkezésre,

a szerzemény többségi része pedig végül magánkézbe kerül.

A Talgo stratégiai jelentőségű cég Spanyolországban, mivel hozzáfér az ország vasúti hálózatáról és nemzetbiztonságáról szóló érzékeny információkhoz. Ezért az eladáshoz a kormány jóváhagyása szükséges.

Nem fukarkodnak

A cég megszerzésére 619 millió eurós vételárral – közel 240 milliárd forint – jelentkezett be a magyar Ganz-MaVag Europe Zrt. projektcég.

A Ganz-MaVag Europe Zrt.-t 2023 végén kifejezetten erre a projektre alapították. 55 százalékos tulajdonosa a Ganz-MaVag Holding Kft. – közvetetten a Solva II. Magántőkealap, amelynek főrészvényese Törő Csaba, az alapkezelő a Hernádi Zsolt vezette Mol Nyrt.-é –, a kisebbséget pedig a magyar állam nagybevásárlásait intéző Corvinus Nemzetközi Befektetési Zrt. birtokolja.

A Corvinus vesz részt az olyan nagy akciókban, mint amilyen a 660 milliárd forintos Vodafone Magyarország Zrt. kivásárlása volt. Valamint ezt a céget jelölték ki a Budapest Airport Zrt. 80 százalékának megvételére is.

A spanyolok félnek

Óscar Puente, a baloldali spanyol kormány közlekedési minisztere azt mondta márciusban, hogy „mindent megtesznek” a magyarok megállítása érdekében.

Attól tartanak, hogy orosz befektetők vagy maga az orosz állam áll az akció mögött.

Bár a magyar fél mindent megtesz a vásárlás nyélbe ütése érdekében, a spanyolok „más” ajánlatokat is várnak.

Hernádiék azonban már a hitelfelvételt is előkészítették: a Ganz-MaVag Holding Kft. üzletrészein április 2-án jelzálogjog-bejegyzés jelent meg, a kormány bankjával, az Eximbank Zrt.-vel kötött hitelszerződés nyomán. A hitelbiztosítéki nyilvántartás alapján 345 millió euróról van szó.

Azaz: a kormány bankja hitelezne, hogy létrejöjjön az üzlet.

Valódi Hírek