Ketyeg az óra: Kiderülnek az Orbán–Putyin biznisz legsötétebb részletei

Mennyi, honnan, hova, mennyiért – rengeteg kérdés merül fel az Orbán–Putyin gázbiznisz kapcsán.

Mint írtuk, másodfokon is adatigénylési pert nyert a Demokratikus Koalíció az állami gázkereskedő ellen. A történtekről Molnár Csaba árnyék-kancelláriaminiszter, a DK európai parlamenti képviselője számolt be pár napja.

Hangsúlyozta: végre megismerhetjük azokat a Fidesz-közeli nagyvállalatokat és milliárdosokat, akik éveken át a világpiaci ár többszörösért adták el az oroszoktól vásárolt gázt a magyar embereknek.

Nyilvánosságra fogják hozni az Orbán–Putyin gázbiznisz részleteit

A Fővárosi Ítélőtábla ítélete arra kötelezte az MVM gázkereskedőjét, hogy nevezze meg azokat a cégeket és kapcsolattartó személyeket, akik 2021 óta, az Orbán Viktor miniszterelnök és Vlagyimir Putyin orosz elnök által kötött gázalku keretében orosz gázt adtak el a magyar államnak.

„Amint ezeket az adatokat megkaptuk, azonnal nyilvánosságra hozzuk”

– közölte Molnár Csaba. Közleményében rámutatott arra is, hogy Orbán és Putyin gázalkujával kizárólag a fideszes milliárdosok és nagyvállalatok jártak jól, a magyarok viszont belerokkantak az áremelésbe.

Kapcsolódó: Kiperelte a DK, hogy kik gazdagodtak meg Orbán és Putyin piszkos gázalkuján

A DK a későbbiekben arról is tájékoztatott, hogy az adatkérésük a 2021. január 1. és 2022. november 15. között az MVM CEEnergy Zrt. által földgázbeszerzése tárgyában kötött szerződések kiadására irányult – írta a Telex. Az MVM CEEnergy Zrt. mellesleg egy 100 százalékos állami tulajdonban lévő cég. Közvetlen tulajdonosa az MVM Energetika Zrt., amelynek tulajdonosa a magyar állam.

Gáz van? Súlyos részletek jöttek az Orbán–Putyin gázbiznisz kapcsán

Januárban, a tél kellős közepén írtunk arról, hogy milyen elképesztő spórolásba kezdtek a magyarok. Bár a vállalatok gázfogyasztása nőtt, a magyar családoké viszont hatalmasat zuhant. Ráadásul az összfogyasztás 2016 óta nem látott visszaesést produkált 2023-ban.

Kapcsolódó: Mi történt? Elképesztő spórolásba kezdtek a magyarok

A spórolásnak több oka is lehet: az enyhe időjárás, a magas rezsidíjak, a reálbérek csökkenése. Ám a jelek szerint ezek a tényezők nem csökkentették a vállalkozások fogyasztását, az érték 5,5 milliárd köbméterre ugrott tavaly.

Ugyanakkor az összfogyasztás 8,5 milliárd köbméter környékén állt meg, ez pedig messze a legalacsonyabb érték az utóbbi 7 évben. Mindennek ellenére a kormány szorgalmasan vásárolja a méregdrága orosz gázt, amelyet az információk szerint a beszerzési árnál jóval drágábban kínálnak a lakosságnak.

Honnan érkezett a gáz?

Az MVM CEEnergy Oroszországból hosszú távú szerződés keretében a Gazpromexport nevű cégtől vásárol évente 4,5 milliárd köbméter gázt. Ebből körülbelül 3,5 milliárd köbméter érkezik a Török Áramlat balkáni ágán Szerbia felől, 1 milliárd pedig Ausztria felől – részletezte a Telex.

Emellett hazánk 2027. október 1-jéig éves szinten 1 milliárd köbméteres kapacitást foglalt le a horvátországi Krk sziget LNG-termináljában. Valamint magyarországi forrásokból, a Mol és az MVM belföldi kitermeléséből származik még 2 milliárd köbméternyi gáz. A hírportál megjegyezte, hogy a gyakorlatban azért lehetnek eltérések a felsorolt számokhoz képest.

Mi lehet az Orbán–Putyin gázbiznisz hátterében?

Az MVM CEEnergy a vizsgált időszakban, 2021-ben 1587 milliárd forintnyi forgalom mellett 6 milliárd forint adózott eredményt ért el. 2022-ben 5584 milliárd forintnyi forgalom mellett az adózott eredménye 104 milliárd forint volt.

A hírportál érdeklődött a piacon járatos forrásaitól, lehet-e a régebbi időkhöz hasonlóan olyan közvetítő, amely valahogy ügynökösködik az orosz gázzal. A bennfenteseknek azonban nincs tudomásuk arról, hogy ilyen üzlet folyna.

Egy forrás hozzátette, kérdés lehet, hogy a kiskundorozsmai határkapacitáson keresztül lehetett-e az említett állami cégen kívül valaki, aki az oroszoktól vett gázt áthozta, majd azt a magyar államnak adta el. Mint mondta, ilyen előfordulhatott, és ha igen, akkor

valószínűleg egy új játékos lehet a piacon, aki nem a régi időkből ismert.

Ha „buli” zajlik, az minden bizonnyal itt lehet

A hírportál felkeresett pár szakembert, akik úgy látják, a Szerbiából Magyarországra érkező gáz kapcsán, Kiskundorozsma környékén, ahol 2 vezeték is fut, érdemes nézelődni. A 2 csövet 2 külön cég üzemelteti (az egyiken befelé, a másikon kifelé szállítják a gázt). Szerbia nem tud tárolni, így télen a magyar tárolókból is kap gázt, a hazai kereskedőcégek pedig szép summát tudhatnak a magukénak az exportálás miatt.

Magyarországon a Magyar Gázkiegyenlítési Pont (MGP) nevű virtuális pont után mindenki úgy kereskedik, ahogy szeretne – mutattak rá. Ugyanakkor itt már feltérképezhetetlen, hogy honnan jött a gáz. Mint felhívták rá a figyelmet, a kiskundorozsmai határkeresztező kapacitásokon és azok másodlagos piacán bizniszelhetett a kisebb-nagyobb magyar gázengedélyes, ám nem feltétlenül hazai cégekkel.

Kapcsolódó:

Kíváncsi vagy, mennyi gázt fogyaszthatsz még a „rezsicsökkentett” keretből? Itt vannak a részletek!

Mi folyik itt? Spórolt a fűtésen az ellenzéki nagyváros, gigabírság lett a vége

Valódi Hírek