Betelt a pohár: Macron súlyos figyelmeztetést küldött a tomboló Putyinnak

Nagyon sokba fog ez a háború kerülni Oroszországnak.

Emmanuel Macron francia miniszterelnök csütörtökön másfél órán keresztül tárgyalt Vlagyimir Putyinnal telefonon, amelynek során az orosz elnök kijelentette, hogy véghez fogja vinni, amit előre eltervezett.

A BBC információja szerint Vlagyimir Putyin azt mondta a mai, 90 perces telefonbeszélgetésük során, hogy Oroszország el fogja érni a célját,

azaz demilitarizálni fogja Ukrajnát.

A france24.com úgy tudja, az is elhangzott, hogy Putyin „tántoríthatatlan”, és folytatni fogja a harcokat.

A két államfő telefonbeszélgetését Macron tanácsadója úgy kommentálta, hogy „Putyin elnök semmi olyat nem mondott, amely megnyugtathatna bennünket”, és Putyin csak a korábbi narratíváját ismételgette, miszerint „nácitlanítani” akarja Ukrajnát. Macron állítólag azt mondta a telefonban Putyinnak, hogy az orosz elnök „saját magának hazudik”, és, hogy

nagyon sokba fog ez a háború kerülni Oroszországnak.

Az országod elszigetelve, legyengítve és szankciókkal büntetve fogja végezni nagyon hosszú időre. — fogalmazott a francia elnök.

Emmanuel Macron francia elnök szerda este tévéadásban erősítette meg, hogy addig folytatja a tárgyalásokat Putyinnal, ameddig az szükséges. Macron azt állította, hogy az orosz-ukrán háborúért kizárólag Oroszország felelős, ezzel azonban Putyin nem ért egyet.

Ami a lengyel-fehérorosz határon zajló béketárgyalást illeti, az orosz elnök kijelentette azt is, hogy Moszkva további követeléseket fog a tárgyalóasztalhoz vinni. Ezeket Putyin nem nevezte meg. Ukrajna a csütörtökön folytatódó béketárgyaláson az azonnali tűzszünetet és az orosz hadsereg visszavonulását követeli.

Putyin és Marcon nem először tárgyaltak az orosz-ukrán háború kitörése óta, legutóbb február utolsó napján egy 30 perces telefonbeszélgetést folytattak. Ekkor Putyin felsorolta a békéhez szükséges feltételeit. Szerinte a rendezés csak akkor lehetséges, ha figyelembe veszik Oroszország jogos biztonsági érdekeit – beleértve Oroszország Krím feletti szuverenitásának elismerését, valamint Ukrajna demilitarizálását, a „nácimentesítését” és a semleges státuszának biztosítását.

(via, hvg.hu)

Valódi Hírek