A kispadra küldte Orbánt az Európai Bizottság elnöke: Von der Leyennel ül asztalhoz a miniszterelnök cimborája

Hszi Csin-ping kínai elnök Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel találkozik, mielőtt Budapestre repül Orbán Viktorhoz.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke május 6-án, hétfőn Párizsba utazik Emmanuel Macron francia elnök meghívására. A két politikus Hszi Csin-ping kínai államfővel fog találkozni.

Minderről Eric Mamer, Ursula von der Leyen szóvivője posztolt a minap az X-en (egykori Twitter – a szerk.)

Hszi Csin-ping Budapestre látogat

Május 8-a és 10-e között a kínai elnök lesz Orbán Viktor vendége. Erről Gulyás Gergely kancelláriaminiszter tájékoztatott csütörtökön a kormányinfón. Megjegyezte, 20 éve nem került sor ilyen csúcstalálkozóra a magyar fővárosban.

A jelek szerint azonban a kínai elnök Ursula von der Leyen bizottsági elnökkel és Emmanuel Macronnal fog előbb tárgyalni.

Az értesülések szerint Hszi Csin-ping magyarországi látogatásán születhet hivatalos bejelentés arról, hogy Kína 8. legnagyobb elektromosautó-gyártója, a Great Wall Motors (GWM) a Pécs melletti Bicsérden építi fel az első európai gyárát.

Kapcsolódó: Rendkívüli bejelentésre készül Orbán Viktor a Kínai Kommunista Párt elnökével

Miről fognak tárgyalni?

Havasi Bertalan, Orbán sajtófőnöke a minap hivatalosan is bejelentette a kínai államfő látogatását. Közleménye szerint Hszi Csin-ping május 10-ig tartó budapesti programja során tárgyalást folytat a magyar miniszterelnökkel és Sulyok Tamás köztársasági elnökkel

  • kétoldalú politikai,
  • gazdasági
  • és nemzetközi kérdésekről.

Kapcsolódó: Újabb botrány készül kitörni a kínaiak látogatása után: Nem kizárt, hogy taccsra vágja az országot Orbán máig titkolt biznisze

Mi a helyzet Kínával?

Február 16-án, pénteken Orbán Viktor Vang Hsziahongot, a Kínai Népköztársaság államtanácsosát, közbiztonsági miniszterét látta vendégül Budapesten. Ekkor Pintér Sándor belügyminiszter is találkozott Hsziahonggal, továbbá a tárca közölte, hogy kínai–magyar rendészeti csúcstalálkozót tartottak a fővárosban.

Rövidesen bejelentették, hogy a tárcavezetők a rendészeti együttműködés megerősítéséről és a közös járőrszolgálatról szóló megállapodásokat írták alá.

Kapcsolódó: Világbotrány törhet ki Orbánék gyalázatos lépése miatt: Súlyos kockázatokat rejt a kínai rendőrök bevetése Magyarországon

Az Európai Bizottság nincs elragadtatva Orbán Viktor Kína-párti tervétől

Az uniós intézmény elítéli a tagállamokban történő külföldi beavatkozás minden formáját. Éppen ezért aggódva veszik górcső alá az egyes tagországokban – így például Magyarországon – működő kínai rendőrőrsökről szóló jelentéseket. Erről Margaritis Schinas alelnök beszélt a minap az EP-képviselők vitáján, amely kifejezetten a távol-keleti országból érkező rendőrök európai jelenlétéről szólt.

Kapcsolódó: Ebből még hatalmas cirkusz lesz: Megüthetjük a bokánkat a kormány hajmeresztő húzása miatt

Schinas a vitán rámutatott, hogy a Kínából érkező rendőrök az állítások szerint olyan feladatokat látnak el, amelyek gyakran nincsenek összhangban a jogállamiságra és a biztonságra vonatkozó EU-s elvekkel.

(Eric Mamer/X/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Válaszolt a DK kínai rendőrökkel kapcsolatos kérdésére a Szuverenitásvédelmi Hatóság

Sürgős közlendője akadt Szijjártónak: Egészen megdöbbentő, amit az EU-nak üzent Pekingből

Valódi Hírek