Itt a pofon Orbánnak: Az EU megküldte a súlyos figyelmeztetést

Felszólították a magyar hatóságokat, hogy tegyenek lépéseket.

Már a legnagyobb nemzetközi bírói szervezetek is tűrhetetlennek tartják, hogy a magyar bírák két éve nem kaptak fizetésemelést, miközben az infláció az egekbe szökött.

Kemény hangú közleményben állt ki a magyar bírók mellett az Európai Bírói Egyesület. Megállapításuk szerint a bírák javadalmazásának jelenlegi szintje és feltételei Magyarországon

ellentétesek az európai és más nemzetközi normákkal,

illetve nem egyeztethetők össze az Európai Unió Bíróságának határozataiban megfogalmazott követelményekkel – írta meg a 24.hu.

Felszólították a magyar hatóságokat

Felszólították a magyar hatóságokat, hogy

haladéktalanul emeljék a magyarországi bírák fizetését az inflációt meghaladó mértékben,

ahogyan azt más hatalmi ágaknál (tehát a parlamenti képviselőknél, vagy a kormány tagjainál – a szerk.) már megtették. Valamint biztosítsák, hogy a magyar bírók a jövőben legalább a más hatalmi ágak döntéshozóival azonos mértékű fizetésemelésben részesüljenek.

Az egyesület szerint ugyanis a bírák magyarországi javadalmazásának helyzete számottevő mértékben

hátrányosan befolyásolja az igazságszolgáltatás függetlenségét.

„Az igazságszolgáltatás függetlensége szempontjából gyakran hangoztatott annak fontossága, hogy a bírák megfelelő és arányos díjazásban részesüljenek”

– hívták fel a figyelmet.

Az Európai Bírói Egyesület többek között a Velencei Bizottság állásfoglalására is hivatkozott, amely az igazságszolgáltatási rendszer függetlenségéről szóló határozatában leszögezte:

„a bírák javadalmazásának meg kell felelnie a hivatás méltóságának,

a megfelelő javadalmazás elengedhetetlen ahhoz, hogy a bírákat megvédjék az indokolatlan külső befolyástól”.

Évek óta érzékelhető a probléma

Megírtuk, hogy a Magyar Bírói Egyesület (MABIE) honlapján már januárban megjelent egy közlemény, amely a fizetések tarthatatlanságára hívta fel a figyelmet.

Az egyesület szerint a béremelési várakozásból adódó feszültség az év végén természetes jelenség akkor, amikor a munkavállalók bérét kinőtte az infláció. Ugyanakkor nehezményezték, hogy miközben

„a versenyszféra az inflációs hatást saját területén többszörösen jóváírta a bérekben és az árakban is”,

a bírók bére nem emelkedett.

Arról is beszámoltunk, hogy egy éve már a bírósági helyeket sem tudták betölteni. Összesen 96 betöltetlen pozíció várta akkor a jelentkezőket a Pesti Központi Kerületi Bíróságon (PKKB). Az érdekvédők szerint

a munkaerőhiány az alacsony béreknek,

a rossz munkakörülményeknek, valamint a véget nem érő feladatoknak köszönhető.

A PKKB adatai szerint 2023-ban, csak az első 4 hónapban már

több mint 40-en mondtak fel.

Már az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke, Senyei György is arról beszélt, hogy a bíróságok működőképességét veszélyezteti az alacsony bérezés miatti elvándorlás.

Valódi Hírek