Döntött a bíróság: Azonnal le kell állítani Orbán kedvenc projektjét

Visszavonták egy akkumulátorgyár engedélyét.

Visszavonta a Budapest Környéki Törvényszék a gödi Samsung-gyár engedélyét. A súlyosan szennyező gyárat azonnal le kellene állítani – írta meg az atlatszo.hu.

A civileknek adott helyt a bíróság

Beszámoltunk arról, hogy a gödi Samsung-gyár tíz évre szóló, tavaly decemberben kiadott környezethasználati engedélyét a Göd-ÉRT Egyesület bírósági keresettel támadta meg. A civil szervezet a per idejére az azonnali jogvédelem elrendelését és a Samsung-gyár környezethasználatának megtiltását kérte a bíróságtól.

A Budapest Környéki Törvényszék megalapozottnak ítélte a civilek kérelmét és a per lezárultáig elrendelte a keresetlevél benyújtásának halasztó hatályát.

Jelenleg hatályos engedély nélkül működik a zajszennyező üzem,

a civilek emiatt a tevékenység felfüggesztését kérik a hatóságtól és a Samsung SDI-tól.

Áll a bál Gödön

Megírtuk, hogy a Samsung gödi akkumulátorgyára körül több mint másfél éve áll a bál. Ahogy arról beszámoltunk, 2022 októberében az LMP tett feljelentést természetkárosítás miatt. Tavaly júliusban tovább fokozódott a botrány, miután Mészáros Lőrincék természetvédelmi területet irtottak ki, hogy a gyár terjeszkedhessen.

Az olimpiai bajnokból lett polgármester, Kammerer Zoltán szeptemberben már biciklin menekült a kérdések elől.

Az emberre és a környezetre is veszélyes

Hihetetlen környezetszennyezést produkált a gödi Samsung-gyár. A dolgozók évekig rákkeltő anyagoknak voltak kitéve,

a levegőbe pedig 88 tonna magzatkárosító oldószer került,

a jelentős mennyiségű szén-dioxid mellett.

Rákkeltő anyagoknak kitéve dolgoztak

Az is kiderült, hogy tavaly júniusban a nikkel mennyisége a gyárban a megengedettnél 250-szer nagyobb volt. 2021-ben és 2022-ben összesen 133, 2023-ban pedig 44 emberről állapították meg a Samsungnál, hogy fokozottan ki vannak téve a rákkeltő anyagoknak.

A nikkel egy másik településen is komoly gondot okozott. Beszámoltunk arról, hogy a szigetszentmiklósi akkumulátorfeldolgozóban a megengedett határérték 2000-szeresét mérték.

Mindent összevetve: úgy tűnik, hogy Orbánék kedvenc beruházásai mind az emberre, mind a környezetre komoly veszélyt jelentenek.

Valódi Hírek