Mi lesz ebből? Rémisztő hír jött a Debrecen vízigényét felemésztő gigagyárról

Hiába indulnak a debreceni akkumulátorgyárak, a vízhálózat fejlesztésére nem akad forrás.

Az Építési és Közlekedési Minisztérium (ÉKM) egy éve írt ki közbeszerzést Debrecen ivóvízellátásának fejlesztésére, mivel a lakossági és közületi igények egyaránt emelkednek. Ennek oka, hogy a városban két botrányokkal övezett akkumulátorgyár is épül, és a BMW-üzem is 2025-ben kezdi meg működését.

A fideszes ígéretek ellenére nem lesz vízműfejlesztés, mivel az Orbán-kormány legfeljebb 36 milliárd forintot szánt rá, de

a legkevésbé pofátlan ajánlat is több mint 47 milliárdos.

Az államkasszában nemhogy nincs ennyi pénz erre, de az iratok szerint nem is szándékoznak forrásokat átcsoportosítani – derül ki az Átlátszó cikkéből.

A tender szeptember végi eredményhirdetésekor kiderült, hogy

a legolcsóbb ajánlat is túl drága.

Erről viszont sem a kormány, sem a fideszes polgármester nem kommunikált semmit a debrecenieknek. Lázár János építési és közlekedési miniszter múlt héten Debrecenbe látogatott, ahol arról beszélt, hogy a „nemzet társfővárosává” teszik a települést. Azt nem mondta, hogy nem lesz vizük.

Lázárék a tisztítómű fejlesztésére írták ki a sikertelen tendert

2023. október végén a minisztériuma a „Keleti-Főcsatorna Felszínivíz Tisztítómű Fejlesztése” írt ki közbeszerzést, amelynek célja a Debrecen környéki felszíni vízbázisból történő víznyerés fejlesztése volt. A projekt során a jelenlegi vízkivételt, vízvezetékeket, vegyszeradagoló rendszereket és a tisztítástechnológia kapacitását kívánták növelni, mivel a tisztítómű évi 4,5 millió köbméter ivóvizet szolgáltat Debrecennek és három más településnek.

A nem túl népszerű közbeszerzés jelentkezési határidejét is ki kellett tolni, az eredményhirdetésre pedig majdnem egy évet kellett várni. A most kiadott szöveg szerint pénzhiány miatt lett eredménytelen a tender.

Mészáros Lőrinc is több mint 10 milliárddal többet kérne el a munkáért

A Fidesz-kormány maximálisan 36 milliárd forintot szánna a debreceniek vízellátásának megoldására, de ezt még a „legalacsonyabb” ajánlat is messze meghaladja.

„Megállapításra került, hogy a tárgyi közbeszerzési eljárásban a legalacsonyabb ajánlati árnak megfelelő összegű pénzügyi forrás jelenleg nem áll rendelkezésre és annak biztosítására a jövőben sem kerül sor, így a szerződés hatályba lépésének feltétele nem valósul meg”

– közölték.

A Mészáros és Mészáros Kft. által tett bruttó 47,4 milliárd forintos ajánlat bizonyult a legjobbnak, de még így is 11 milliárd forinttal lőtt túl a költségvetési tervezeten, így a kormány nemet mondott a megállapodásra. Az elutasításban

a közpénzek hatékony és felelős elköltésének súlyos megsértésére tekintettel (sic!)

indoklás szerepelt. Mit fog szólni ehhez a NER-es oligarcha mögött álló valódi tulajdonos?

A miniszter és a fideszes polgármester is mélyen hallgatnak

Bár azt már szeptember 30-án véglegesítették, hogy nem kap a megvalósuláshoz elegendő forrást az ivóvízfejlesztési projekt, Lázár János és Papp László polgármester még a múlt héten tartott közös sajtótájékoztatóján sem tettek említést róla. Ígéretek természetesen megint voltak dögivel: Lázár dinamikus gazdasági növekedést és jobb életkörülményeket ígért a debrecenieknek, valamint azt is kitalálták a polgármesterre, hogy „Debrecen legyen a nemzet társfővárosa”.

Indul a leszámolás? Lázár János bejelentette, hol lesz Magyarország új fővárosa

Pedig a városba telepített akkumulátorgyárak elleni tiltakozások idején a város fideszes képviselője, Kósa Lajos óriási vízfejlesztési beruházásokról beszélt. Konkrétan azt írta, hogy 108 milliárd forintból fejlesztik majd Debrecen víziközmű rendszerét. Ez még a Mészáros-féle ajánlatra is elég lenne, de honnan lesz pénz?

Az akkugyárak elszívják az emberek elől az éltető vizet

Debrecen határában két kínai akkugyár, a CATL és az Eve Power épül, maelyeknek hatalmas vízfogyasztása lesz. Csak az előbbi

napi vízigénye akár 15 500 köbméter is lehet,

és az Eve Power napi igénye is 4300 köbméterre tehető. Ezenkívül a BMW gyára, illetve az EcoPro és Sempro üzemek is napi 4000 köbméter vizet igényelnek, ami a város csökkenő vízkészlete és a forró, csapadékmentes időszakok miatt aggasztó a lakosság számára.

Kapcsolódó:

Megtörték a csendet a civilek, akiktől Orbán tartott: Nem hallgatnak tovább az országos botrányt kavaró ügyben

Valódi Hírek