Mi történt? Börtönbe kerülhet Elon Musk választási csalás miatt

Trump pozíciót ajánlott Elon Musk számára.

Mindenki arra veri el a pénzét, amire akarja, kivéve, amikor mégsem

Elon Musk techmilliárdos úgy gondolja, hogy a politikához is ért, és minden erejével azért küzd van, hogy Donald Trump republikánus jelöltet győzelemhez segítse a november 5-ei választásokon.

Trump pozíciót ajánlott Musknak, amennyiben pártja megnyeri a választást, ami nyilván elég vonzó ajánlat Musknak. Musk naponta egymillió dollárt oszt szét azok között, akik aláírják az online petícióját.

A petíció szövege következőképp hangzik:

„Az első és a második módosítás garantálja a szólásszabadságot és

a fegyvertartáshoz való jogot.

Az alábbi aláírással támogatom az első és a második módosítást.”

Elon Musk vasárnap már a második csekket adta át a szerencsés nyertesnek, hogy így tolja meg Donald Trump kampányát

Emelett Musk 100 dollárt ad minden regisztrált pennsylvaniai szavazónak, aki aláírja a petícióját, és még 100 dollárt, ha „hoz még egy embert”.

Ez elsőre úgy tűnik, hogy Musk csupán az amerikai alkotmány védelmében petíciózik, ezért is volt lehetséges, hogy egyáltalán belekezdjen ebbe az akcióba.

A demokrata választási szakértők azonban másképp látják a petíció legális státuszát, ugyanis a millió dollárért való versenyben csak azok vehetnek részt, akik regisztráltak a szavazásra. (Az Egyesült Államokban csak úgy lehet szavazni, ha az ember előtte regisztrál.)

Felmerül a bűncselekmény gyanúja

Az Egyesült Államokban

bűncselekménynek számít,

ha valakinek azzal a szándékkal adnak pénzt, hogy szavazásra vagy nyilvántartásba vételre ösztönözzék. A cselekmény börtönbüntetéssel büntetendő. A tilalom nemcsak a pénzbeli kiadásokra vonatkozik, hanem minden pénzbeli értékű egyéb tárgyra is, például italokra vagy lottószelvényekre is – írta az amerikai igazságügyi minisztérium választási bűncselekményekkel foglalkozó kézikönyve.

Rick Hansen, a UCLA professzora olyan törvényre mutatott rá, amely bizonyítja, hogy

illegális ilyen nyereményjátékot választási regisztrációhoz kötni,

még ha az nem is szerepel a feltételek között, hogy a republikánus párt jelöltjeire kéne szavazni.

Mindazonáltal a szólásszabadság – amelyet Musk az extremitásig hagyott elfajulni a Twitter felvásárlása után –, valamint a fegyvertartás szabadsága is alapvetően a republikánus párt szavazóinak a narratívájában szerepelnek egyértelműen pozitív elemként. A demokrata párt ezzel szemben küzdelmet indított a gyűlöletbeszéd ellen, illetve a fegyvertartási törvényeket is szigorítanák.

Musk éppen Pennsylvaniában turnézik, amely állam mind a demokratáknak, mind a republikánusoknak központi fontosságú a választások eldöntésében. A nyereményjáték csupán az úgynevezett csatatérállamokra érvényes. Ezek azok az államok, ahol nem lehet előre megállapítani, hogy melyik párt fog nyerni, annyira szoros az érintett helyeken a verseny.

(apnews.com/reuters.com nyomán)

Valódi Hírek