Botrányos választ adott Szijjártó tárcája, miért nem világította át a külügy Putyinnal seftelő embereit

Vadai Ágnes kérdésére válaszolt a külügy az átvilágítás hiánya kapcsán; Szijjártó átpattintotta a válaszadás jogát államtitkárának.

Vadai Szijjártó Pétert kérdezte az átvilágítás hiányáról

Nem világította át a Külgazdasági és Külügyminisztériummal üzletelő embereket a magyar kormány. A Demokratikus Koalíció (DK) országgyűlési képviselője, Vadai Ágnes arra volt kíváncsi, hogy miért nem végezték el a szolgálatok az érintettek biztonsági ellenőrzését.

Megírtuk, hogy letartóztattak egy magyar állampolgárt augusztus 23-án San Franciscóban. A férfit azzal vádolják, hogy összeesküvést szőtt, katonai minőségű rádiókat akart exportálni az orosz kormány végfelhasználói számára.

Kormányzati kapcsolatok

A feljelentés szerint Horváth Bence és társai egy multinacionális beszerzési hálózatot irányítottak, amely közvetlenül szerződött az orosz kormány különböző szervezeteivel, és olyan nagyszabású projekteken dolgozott, mint például működő rádiókommunikációs rendszerek építése Oroszország Kurszk régiójában az orosz–ukrán határ mentén

– részletezték.

Mi a helyzet a Szijjártó-féle átvilágítás hiányával, miért maradt az el?

Közben kiderült, hogy a letartóztatott, Vlagyimir Putyinékkal törvénytelenül seftelő 46 éves férfi anyja Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter embere volt. Horváth Ficzere Margarita ugyanis a HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség

moszkvai kirendeltségének volt irodavezetője.

A 444.hu akkor azt is megírta, hogy Horváth Ficzere Margarita is foglalkozott rádiók Oroszországba exportálásával, olyanokkal, amilyeneket a fia ki akart csempészni.

Fotó: MTI / Borsos Mátyás HEPA Horváth Ficzere Margarita

Íme egy fotó Szijjártó Péterről és Horváth Ficzere Margaritáról.
Forrás: MTI/Borsos Mátyás

Reagált a külügy

A Külgazdasági és külügyminisztérium azt közölte, hogy Horváth Ficzere Margarita

„nem töltött be pozíciót magyar állami cégben. A Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai partner irodájának volt az alkalmazottja, amely egy orosz cég volt, feladata pedig a magyar vállalatok termékeinek és szolgáltatásainak népszerűsítése Oroszországban és a kaukázusi régióban.

Meglehetősen furcsa konstrukció, hogy a magyar exportügynökség moszkvai partnerirodáját nem a HEPA működtette, hanem egy Oroszországban létrehozott cég. Ezen orosz cég képviselője volt Horváth Ficzere Margarita, az USA-ban elfogott férfi anyja.

Nem estek át nemzetbiztonsági átvilágításon

Ahogy a szabadeuropa.hu feltárta, a magyar állam négy év alatt több száz millió forintot fizetett a cégnek, amelynek maga Horváth Bence is az alkalmazottja volt – derült ki egy, az amerikai nyomozást vezető ügynök eskü alatt tett írásbeli nyilatkozatából. Az is kiderült, hogy információik szerint

a magyar titkosszolgálatok nem ellenőrizték

sem az orosz partnercéget, sem magyar állampolgárságú vezetőjét, esetleg alkalmazottait, nem érkezett hozzájuk ilyen kérés sem.

Vadai Ágnes kérdezett

Vadai Ágnes országgyűlési képviselő arra volt kíváncsi, hogy miért nem végezték el a szolgálatok az érintettek biztonsági ellenőrzését. Írásban nyújtotta be kérdését a külügyminiszternek:

„Miért nem történt meg a nemzetbiztonsági ellenőrzése

»az Amerikában katonai/rendvédelmi célokra használható Motorola rádiótelefonok Oroszországot célzó csempészete miatt letartóztatott Horváth Bencének«, édesanyjának és annak az orosz cégnek, aminek a hölgy képviselője volt

és amely »a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium által felügyelt, a magyar export támogatására létrejött HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség moszkvai partnerirodája volt« 2019 és 2023 között?”

Vadai kérdésére Magyar Levente küldött hétfőn lakonikus választ. A külügyminisztérium államtitkára azt írta, a nemzetbiztonsági ellenőrzés kötelezettsége alá eső személyek körét törvény határozza meg. A politikus úgy fogalmazott: korábban és jelenleg sem áll kapcsolatban a külügyminisztérium a Vadai által hivatkozott személyekkel.

Valódi Hírek