Megtörték a csendet a civilek, akiktől Orbán tartott: Nem hallgatnak tovább az országos botrányt kavaró ügyben

A botrányt botrányra halmozó CATL-akkumulátorgyár az érintett.

Gépek zajában, heringekként összezsúfolva, kábeleken botladozva kénytelenek dolgozni a kínai akkumulátorgyár irodistái

írta a Telex egy neve elhallgatását kérő, az ügyben személyesen érintett olvasója. A laphoz eljuttatott levelét a Hajdú-Bihar vármegyei munkavédelmi hivatalnak címezte.

Orbán Viktor akkumulátor-nagyhatalmi álmainak megfelelően Debrecenben építi gyárát a világ egyik legnagyobb akkumulátorgyártója, a kínai Contemporary Amperex Technology Limited (CATL). A döntést 2022-ben jelentette be melldöngetve a Fidesz-kormány. Azóta számos botrányos és tragikus eset eset napvilágra került.

Folyamatos botrányok szegélyezik a veszélyes CATL-akkumulátorgyár történetét

Rögtön a bejelentés után kiderült, hogy a rendkívül magas elektromosság- és vízigényű gyár veszélyeztetheti Debrecen víz- és áramellátását. Ezenkívül hamar bebizonyosodott, hogy Debrecen környékén nem lesz elég munkaerő, ezért a Távol-Keletről, illetve Ukrajnából kell toborozni munkásokat. Olyan eset is előfordult, amikor a csatornába engedték a veszélyes szennyvizet.

A szinte folyamatos lakossági tiltakozás ellenére Orbánék kitartanak a gigaberuházás mellett, sőt közpénzmilliárdokkal etetik az akkumulátoripari szörnyszülött terjeszkedését.

Most ismét bebizonyosodott, hogy a CATL nem azért van Magyarországon, hogy nekünk jó legyen. Az irodai munkavállalókat elfogadhatatlan körülmények között tartja – derült ki egy dolgozói panaszból.

A céges jogászok, toborzók, munkaügyisek és pénzügyesek „egy gyártóegység mellé” lettek áthelyezve, ahol az asztalok közelsége miatt,

mint a heringek, úgy vannak betömve sokszor”,

illetve – mivel nincs elég konnektor – „az első naptól kezdve botladoznak a kollégák” az egymásba dugott hosszabbítók kábelein. Az étkezőben „folyamatos a moslékszag” , mert az ételmaradékokat egy nyitott hordóban gyűjtik, nincs elég mikrosütő az ebéd megmelegítésére, a mosogató is gyakran eldugul, ezért színig áll benne a szennylé, a mosdóban pedig hónapok óta „le van törve a vécédeszka”.

A levélíró azt is kifogásolta, hogy az irodát csak egy szűk folyosó és egy üvegfal választja el a gyártó részlegtől, illetve hogy egy bizonyos irodába csak az üzemi területen keresztül lehet eljutni, így azt csak munkavédelmi felszerelésben tudják megtenni.

A CATL a Telexnek megerősítette, hogy az irodisták a gyártósorokkal egy épületben dolgoznak, és hangsúlyozta, hogy az irodai, termelési és raktározási tevékenységeket elhatárolt részekben végzik.

Az épülethez való eljutás is problémás: a dolgozó szerint a helyszínre egy murvás, kavicsos, kátyús, nagyjából egy kilométeres úton lehet csak eljutni, ami

esős időben szinte járhatatlanná válik.

Emellett sok a gyorshajtó is a szakaszon, a mellette lévő építési telekre pedig folyamatosan nagy teherautók járnak. A CATL november végére ígért járható, aszfaltozott utat.

Kapcsolódó:

Kiderült: Titokban terjeszkedik Orbánék debreceni szörnye, mindent bekebelez a kínai cég akkumulátorgyára

Valódi Hírek