Ekkora baj van? Gulyás Gergely most jelentette be, kegyetlen csapásra készül az Orbán-kormány (+videó)

A kormányinfó meglepő módon hétfőn volt, és máris botrányos dolgok történtek közben.

Szokatlan időpontba, hétfőn délelőtt fél 10-kor ült mikrofon elé Gulyás Gergely és Vitályos Eszter, hogy kormányinfó keretében részletezte az elmúlt hetek eseményeit, a kormány friss döntéseit.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter emlékeztetett, hogy Orbán Viktor a magyar soros elnökség kezdetén „békemissziót” indított – jelentsen az bármit. Ennek keretében a kormányfő Kijevbe, majd hatalmas nemzetközi botrányt kavarva Moszkvába utazott, ahol hálálkodott az agresszor Vlagyimir Putyinnak, amiért kegyeskedett fogadni őt „ilyen nehéz körülmények között is„. Orbán Viktor mellesleg épp a kínai elnök, Hszi Csin-ping előtt hajlong Pekingben.

Kapcsolódó: Nincs vége: Egészen elképesztőt húzott Orbán Viktor a botrányt kavaró moszkvai látogatása után (+fotó)

Gulyás szerint Európában a nagy országokat háborús propaganda uralja. Meglepő kijelentés ez Orbán Viktor miniszterétől, tekintve, hogy a Fidesz a választások előtt a háborúval, a besorozás rémével ijesztgette a választópolgárokat.

Emlékeztetett, hogy Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a hazai voksolást követő napokban Budapestre érkezett, ahol közölte, minden, a katonai szövetség területén kívüli katonai akció a NATO szabályai és a hagyományok alapján csak önkéntes jellegű lehet. Megjegyezzük, hogy a NATO szabályai nem az elmúlt hónapokban változtak meg, azaz ez eddig is így volt.

Kapcsolódó: Rendkívüli bejelentést tett a vétói miatt méretes csávába került Orbán Viktor

A kancelláriaminiszter szerint a békéhez elsősorban a nagyhatalmak tudnak hozzájárulni, ezért utazott Orbán Viktor Kínába. Szerinte mellesleg azok gyanakodnak összeesküvésre a „békemisszió” kapcsán, akik üres, de mégis háborúpárti nyilatkozatokat szoktak tenni (sic!). Állítása szerint Magyarországot zsarolják a „békepárti” álláspontja miatt.

A kormány háborúellenes akciótervről döntött

Mint kifejtette, a háborúellenes propagandával szeretnének szembeszállni

(bár ez pontosan azt jelenti, hogy azzal szállnak szembe, aki a háború ellen szólít fel, itt a kancelláriaminiszter valószínűleg valamit félreolvasott, háborús propagandára gondolhatott – a szerk.). Kötelezni fogják a pártokat és médiumokat arra, hogy a forrásaikat tegyék átláthatóvá.

Arról is döntöttek, hogy

védelmi hozzájárulást kell fizetnie minden olyan multinacionális vállalatnak, amelyek a háborús időkben extraprofitra tettek szert.

Az összeg a védelmi alapba kerül – részletezte Gulyás Gergely a kormányinfó keretében.

Megjegyezte, megemelik a bankok által fizetett tranzakciós illeték mértékét és a pénzintézetek devizaműveleteire valutaátváltási illetéket vetnek ki. Emellett 2024-ben a számlavezetési és kártyahasználati díjra stopot vezetnek be a lakossági kártyák és számlák esetében.

Az üzemanyagárakról is szó esett a kormányinfó keretein belül

Mint ismert, az utóbbi hetekben jelentősen emelkedtek az üzemanyagárak. Az Orbán-kormány kiadta az ukázt a kereskedőknek, hogy csökkentsék az árakat. A történethez hozzátartozik, hogy a kabinet drágított januárban több mint 40 forinttal.

Kapcsolódó: Mi lesz ebből? Nagy Márton kifekszik, ha meglátja a csütörtöki árrobbanást

A kormány arra szólítja fel az energetikai vállalatokat, hogy a megállapodást, amely szerint a környező országok átlagáránál nem fizethetnek többet a magyar családok, tartsák be – fogalmazott Gulyás Gergely.

A légi káoszról

Mint ismert, az elmúlt hetekben jelentős késésekkel kellett számolniuk a reptéri utasoknak. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a helyzet mielőbbi felszámolása érdekében berendelte a HungaroControl vezetőjét.

Kapcsolódó: Egy lavór víz sem segítene Nagy Mártonon: Mérhetetlen haragra gerjedt a kormány milliárdokat érő markolása miatt

Gulyás Gergely részletezése szerint a késések megnövekedett száma annyira nem meglepő a nyári időszakban, ugyanakkor ez nem lehet ok arra, hogy az utasoknak órákat kelljen várakozniuk. Hozzátette, azt várják a légi közlekedés valamennyi szereplőjétől, hogy készítsenek akciótervek a helyzet orvoslására.

A babaváró hitelről

Vitályos Eszter kormányszóvivő tájékoztatása szerint azoknak a pároknak, akiknek 2024. július 1. után lejárna az ötéves időtartam, ám még nem született gyermekük, legfeljebb kétéves hosszabbítási időszakot biztosít a kormány. Ez azokra vonatkozik, akik 2019 és 2021 között vették fel a kölcsönt – jegyezte meg.

Orbán Viktor Washingtonban

Gulyás szavaiból arra lehet következtetni, hogy a kormányfő az amerikai adminisztrációból senkivel sem egyeztet az Egyesült Államokban tett látogatása során. A kérdés mellesleg úgy hangzott, hogy fog-e velük találkozni a „békemisszió” keretében, ám a kancelláriaminiszter kerülgette a konkrét válaszadást – szokása szerint –, azt hajtogatta, hogy a misszió keretében azokkal érdemes találkozni, akik tenni is akarnak a békéért. Szerinte mellesleg Donald Trump inkább tartozik ebbe a körbe, mint a jelenlegi amerikai adminisztráció. Sem megerősíteni, sem cáfolni nem akarta, hogy Orbán és Trump találkoznak majd.

A franciákról is szólt Gulyás a kormányinfó során

Arra a kérdésre, hogy a francia választásokon kikapott Marine Le Pen pártja csatlakozik-e Orbán friss EP-tömörüléséhez, Gulyás azt válaszolta, jó esélyek vannak rá.

Kapcsolódó: Nemrég jött a hír: Orbán összeállhat Európa botrányhőseivel

A Kúria friss döntéséről

A Kúria a minap úgy döntött, újra kell számolni a főpolgármester-választáson leadott voksokat.

„Na hát ez történik, amikor az alkotmánybírák vélt vagy valós politikai elvárásoknak kívánnak megfelelni, és bemondásra újraszámoltatják a főpolgármester-választás érvényes szavazatait”

– reagált a hírre Karácsony Gergely.

Kapcsolódó: Átszabják a főpolgármester-választás végeredményét? Karácsony Gergely súlyos üzenetet küldött a Kúria friss döntése után

A kancelláriaminiszter ezzel összefüggésben közölte, ebben a helyzetben szerinte a világ bármely más demokratikus államában újraszámlálás lenne.

A Nemzetközi Büntetőbíróságról

Mint ismert, Gulyás Gergely kancelláriaminiszternek, Tuzson Bence igazságügyi miniszternek, valamint Bóka Jánosnak, az európai ügyekért felelős tárcavezetőnek meg kell vizsgálniuk a Nemzetközi Büntetőbíróságból (ICC) való kilépés következményeit. Ez az a bíróság, amely elfogatóparancsot adott ki Vlagyimir Putyin ellen, és amelynek főügyésze napokkal korábban elfogatóparancsot kért Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnökre és Joáv Galant védelmi miniszterre. Mellettük a palesztin Hamász három vezetőjére is körözést adtak ki. Orbánék mondvacsinált okokból szeretnének kilépni, hogy ezzel Putyinnak kedvezzenek.

Kapcsolódó: Most jön csak az igazi feketeleves: Mindent borító ukázt adhatott Orbán a minisztereinek

Gulyás elmondása szerint erről érdemben nem tárgyalt a kormány, a kabinetülésen esett szó róla. Véleménye szerint az amerikaiak bölcsességére kellett volna hagyatkozni, és az ICC-hez soha nem kellett volna csatlakozni. Szerinte a bíróság politikai szempontok alapján dönt.

(Magyarország Kormánya/Facebook/Nyugati Fény)

Valódi Hírek