Átszabják a főpolgármester-választás végeredményét? Karácsony Gergely súlyos üzenetet küldött a Kúria friss döntése után

Karácsony Gergely így reagált a Kúria újabb lépésére.

Karácsony Gergely nyert, de minden jogorvoslat után gyanúsan apad az előnye

Beszámoltunk róla, hogy Karácsony Gergely az önkormányzati választás hosszúra nyúlt éjszakáján hajnali három óra után jelentette be a győzelmét. Ennek oka, hogy annyira szoros volt a verseny, hogy végül a szavazatszámlálás lezárulta után tudta kihirdetni a sikerét. Akkori állás szerint 324 szavazattal nyert a regnáló főpolgármester.

A csekély különbség annak volt köszönhető, hogy Szentkirályi Alexandra az utolsó pillanatban, a határidőt jelentő pénteki napon jelentette be visszalépését, a voksolás pedig alig másfél nappal utána kezdődött. Vitézy Dávid mindeközben végig ellenzéki jelöltként definiálta magát, és számos ellenzéki érzelmű szavazót tudott megvezetni a számukra kedves kampányüzenetekkel, illetve Lázár János folyamatos kritizálásával.

Vitézy Dávid nem bír veszíteni

A voksolás eredményét Vitézy Dávid nem volt hajlandó elfogadni, így az érvénytelen szavazatok újraszámlálását kérte a Nemzeti Választási Bizottságtól. Az jóváhagyta a kérését, így végül az összes érvénytelenített voks megszámlálása után Karácsony győzelme gyanús mértékben, mindössze 41 szavazatra apadt.

Az újraszámlálást követően Karácsony és Vitézy is új választás kitűzését kezdeményezte, ezúttal a Kúriánák. Karácsonnyal ellentétben Vitézy mindössze két kerületben, a DK-s polgármestert adó Újpesten és Erzsébetvárosban kezdeményezte új voksolás kiírását. A Kúria szintén elutasította mindkét jelölt beadványát, amelyet Karácsony már elfogadott, Vitézy azonban továbbra sem tágított.

A vesztes jelölt az Alkotmánybírósághoz fordult, amely arra kötelezte (sic!) a Kúriát, értékelje újra a korábban kimondott ítéletét. A döntés végül megszületett, amelyet Karácsony indulatoktól nem mentes bejegyzésben ismertetett.

Karácsony Gergely írását változtatás nélkül idézzük alább:

Na hát ez történik, amikor az alkotmánybírák vélt vagy valós politikai elvárásoknak kívánnak megfelelni, és bemondásra újraszámoltatják a főpolgármester-választás érvényes szavazatait. A Kúria bírái, emberileg érthetően, nem kívántak asszisztálni ehhez, és nem kívánták maguk újraszámolni a negyven fokban nyolc nap alatt a 782 ezer érvényes szavazólapot, hanem inkább törvényi alap nélkül kiadták ezt a feladatot a Nemzeti Választási Bizottságnak.

Az NVB-nek hat napja van harminckétszer annyi szavazólapot újra megszámolni, mint amennyit legutóbb, az érvénytelen szavazatok újraszámolásakor egy nap alatt átnézett. Csak remélni lehet, hogy nem tör ki a káosz.

Ám legyen újraszámolás. De ehhez erős garanciák kellenek. Nem fordulhat elő még egyszer az, hogy a lezárt urnát vagy tárolódobozt ellenzéki választási bizottsági tagok jelenléte nélkül felbontják.

Nem fordulhat elő még egyszer az, hogy urnát vagy szavazólapokat kontroll nélkül szállítgassanak a városban. Különben újra megtörténhet az, mint legutóbb, hogy tisztázatlan körülmények között a fideszes kerületekben az érvénytelen szavazatok arányában két és félszer annyi új Vitézy-szavazót találtak, mint az ellenzéki kerületekben.

Számomra csak az az újraszámolási folyamat elfogadható tisztességesnek, hogy nem az urnákat és a szavazólapokat bontogatják és szállítgatják ki tudja hogyan a Nemzeti Választási Iroda székházába, hanem a Nemzeti Választási Bizottság tagjai mennek ki a kerületi választási irodákban őrzött urnákhoz, ahol a választott és delegált tagok a köztisztviselők segítségével, de a sajtó nyilvánossága előtt maguk bontják fel az urnákat és kötegeket és végzik el az újraszámlálást.

A választási irodák tagjai a törvény szerint közreműködhetnek az újraszámolásban, de magát az újraszámolást a minden parlamenti párt részvételével működő választási bizottságnak kell végeznie.

Minden más megoldást választási csalási kísérletként fogok értelmezni!

(Nyugati Fény/Karácsony Gergely/Facebook)

Valódi Hírek