Rendkívüli bejelentést tett a vétói miatt méretes csávába került Orbán Viktor (+videó)

Orbán Viktor megszólalt a NATO-főtitkár, Jens Stoltenberg látogatásáról.

Mint már ismert, szerdán Budapestre érkezett a NATO főtitkára, Jens Stoltenberg, aki a Bukaresti Kilencek (B9) rigai fóruma után az újságírói kérdésekre válaszolva közölte, hogy

a NATO nem küld katonai missziót Ukrajnába (!).

„Alig várom, hogy leüljek és megvitassam Orbán Viktorral a washingtoni csúcstalálkozó napirendjét, amely egyaránt magában foglalja a NATO biztonságát és elrettentő erejét, valamint

Ukrajna támogatását”

– mondta Stoltenberg, aki már meg is érkezett a magyar fővárosba.

Kapcsolódó: Aggódhat a miniszterelnök: Betelt a pohár, súlyos üzenetet küldött Orbánnak a NATO-főtitkár

Megszólalt Orbán Viktor

Szerda délelőtt közölte, hogy áttekintették Stoltenberggel a NATO és Magyarország viszonyát. Mint mondta, hazánk teljesítette és a jövőben is teljesíteni fogja a katonai szövetségben vállalt kötelezettségeit.

A találkozó egy fő témája – mint azt a NATO-főtitkár is jelezte korábban – Ukrajna támogatása az agresszor Oroszországgal szemben.

„Magyarország tudomásul veszi, hogy az övétől eltérő, a miénktől eltérő vélemények súlya és száma jelentős. Mi minden alkalommal elmondhattuk a saját álláspontunkat, ezért hálásak vagyunk a Főtitkár Úrnak (…) Azt azonban Magyarországnak be kell látnia, hogy nincs ahhoz elegendő képessége és ereje, hogy a nagy számban tőle különböző véleményeket megváltoztassa.

„Ezért Magyarország a mai tárgyaláson világossá tette, hogy nem kíván blokkolni olyan döntéseket a NATO-ban, amelyek, bár eltérnek a mi helyzetértelmezésünkből fakadó ésszerű döntésektől, de a többi tagállam által osztott és szorgalmazott döntések”

– közölte Orbán Viktor.

Megjegyezte, megkérte Stoltenberget, hogy tegye világossá: minden, a NATO területén kívüli katonai akció

a NATO szabályai és a hagyományok alapján

csak önkéntes jellegű lehet. Ezt a katonai szövetség főtitkára is megerősítette. Megjegyezzük, hogy

a NATO szabályai nem az elmúlt pár napban változtak meg,

azaz ez eddig is így volt.

Nagy pácba került Orbán Viktor

A keddi B9-csúcstalálkozón Jens Stoltenberg is részt vett. Sulyok Tamás köztársasági elnök, bár eredetileg hivatalos volt az eseményre, nem jelent meg Lettországban.

Kapcsolódó: Súlyos következményei lettek a nemzetközi balhénak: Sulyok Tamás már menekül

Épp a minap érkezett a hír, miszerint a kelet-európai NATO– és EU-tagállamok Bukaresti Kilencek (B9) csoportjának diplomatái között felmerült, hogy

Magyarországot kizárják a földrajzi védelmi szövetség jövőbeli találkozóiról.

A tagországok vezetői, külügyminiszterei, védelmi miniszterei gyakran összeülnek, hogy a biztonságpolitikáról vagy például a határvédelemről egyeztessenek.

A legutóbbi találkozón Orbán Viktorék vétóval éltek.

A vita tárgya a magyar miniszterelnök cimborája, Vlagyimir Putyin által megtámadott Ukrajna megsegítése, a támogatás növelése volt.

A Brüsszellel hadakozó, a közösség akaratával rendre ellenkező Orbán a kampánya során előszeretettel használta a háborús uszítást a magyarok riogatására.

Kapcsolódó: Mi a baj? Undorító háborús uszítással riogatja a magyarokat a kampányhajrában Orbán Viktor

A miniszterelnök a jelek szerint most visszatáncol, nem vétózik azon NATO-döntések kapcsán, amelyek Ukrajna megsegítésére irányulnak és amelyekkel csak ők nem értenek egyet.

(Orbán Viktor/Facebook/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Hatalmas gáz van: Kizárhatják Magyarországot a nagy nemzetközi csapatból

Valódi Hírek