Nincs vége: Egészen elképesztőt húzott Orbán Viktor a botrányt kavaró moszkvai látogatása után (+fotó)

Orbán „békemisszója” most épp Kína fővárosába kalauzolt minket.

Folytatódik Orbán Viktor „békemissziója”. A kormányfő hétfő hajnalban Pekingbe érkezett – tájékoztatta az MTI-t Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke a kínai fővárosból. A közlemény szerint Orbán Viktor a nap folyamán Hszi Csin-ping kínai elnökkel találkozik.

Orbán Viktor Kína fővárosából üzent

A magyaroknak fontos, hogy Kína szorgalmazza a békét a világban – jelentette ki Orbán Viktor Pekingben.

A magyar békeszerető nép. Békére, egyensúlyra és harmóniára törekszik, ezért „mindig a béke oldalán vagyunk, és sohasem a háború oldalán”– fogalmazott, hozzátéve, „számunkra nagy jelentősége van” annak, hogy Kína szorgalmazza: a világban ne háború, hanem béke legyen.

„A Magyarország szomszédságában zajló konfliktus esetében is nagyra értékeljük az Ön békekezdeményezését”

– címezte szavait Hszi Csin-pingnek.

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Hszi Csin-ping kínai elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Pekingben 2024. július 8-án.MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Hszi Csin-ping kínai elnök fogadja Orbán Viktor miniszterelnököt Pekingben 2024. július 8-án.
MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher

Felidézte, hogy a kínai elnök két hónapja Magyarországra látogatott. A kormányfő történelmi jelentőségűnek nevezte az akkori találkozót. Mint mondta, komoly megállapodásokat kötöttek, de ami még fontosabb, több nemzedékre is megalapozták a két nép közötti barátságot, mert Hszi Csin-ping látogatása meggyőző és szívélyes volt, amely bizonyította a magyar embereknek Kína Magyarország iránti jóindulatát és tiszteletét.

„Több nemzedék is meg fog még élni abból a látogatásból, annak a látogatásnak az emlékéből, amit Ön tett Budapesten”

– jelentette ki Orbán Viktor, majd megköszönte a kínai elnöknek, hogy emelték a két ország kapcsolatainak szintjét.

„Az eltelt két hónapban is folyamatosan dolgoztunk, hogy ezt a formát tartalommal töltsük meg”

– mondta.

Orbán Viktor gratulált Hszi Csin-pingnek Kína szilárdságához és stabilitásához, amelyet „ebben a viharos világpolitikában” az egész világ számára jelent.

Orbán „békemissziója” nem csak Kínába vezetett

„Köszönöm, hogy ilyen nehéz körülmények között is fogad engem. Azt kell megállapítanom elnök úr, hogy lassan elfogynak azok az országok, amelyek mind a két háborúban álló féllel tudnak beszélni”

– hálálkodott Vlagyimir Putyin orosz elnöknek Orbán Viktor a múlt héten.

Kapcsolódó: Lehet még fokozni: El nem hiszed, mit mondott egymásnak Orbán és Putyin a kamerák előtt (+videó)

Mint ismert, a magyar miniszterelnök kijevi látogatása után Moszkvába sietett, ezzel pedig nem kicsit húzta ki a gyufát – többek között –az Európai Unió vezető politikusainál. Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor a „békemissziója” keretében utazott az orosz fővárosba.

Josep Borrell, az Európai Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője hangsúlyozta, Orbán Viktor nem kapott felhatalmazást az Európai Unió Tanácsától arra, hogy Moszkvába látogasson, a magyar miniszterelnök semmilyen formában sem képviseli az EU-t.

Megjegyezte, Putyin elnök ellen elfogatóparancsot adott ki a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság (ICC) gyermekek Ukrajnából Oroszországba történő erőszakos deportálásában játszott szerepe és háborús bűnök elkövetésének gyanúja miatt.

(MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Kitört a nemzetközi botrány: Súlyos lépést tesz az EU Magyarország ellen Orbán moszkvai útja miatt

Lebukott a miniszterelnök: Orbán hazudott Vlagyimir Putyinnak

Valódi Hírek