Drámai bejelentés: Újabb fontos üzem zárja be kapuit, 120 kilométerrel arrébb kapnak munkát a dolgozók

A Savencia átszervezi a működését: bezárás vár a Répcelak településen található üzemre.

Átszervezi magyarországi működését a Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt. (korábban Pannontej). Ennek keretében

Répcelakon bezárja ömlesztettsajt-gyártó üzemét,

Veszprémben viszont tovább erősíti a gyártást – közölte a cég kedden az MTI-vel.

Miért vár bezárás a Savencia üzemére Répcelak településen?

A vállalat azzal indokolja a bezárást: hogy így tudják biztosítani az ügyvitel, valamint az ellátási lánc biztonságát és fenntarthatóságát.

A cég tájékoztatása szerint a csoportszintű racionalizálási folyamat részeként várhatóan 2025 végéig bezárják a répcelaki ömlesztettsajt-gyártó üzemet. A döntés körülbelül 160 embert érint, a munkatársaknak Veszprémben és a németországi Kemptemben lévő telephelyükön kínálnak munkát.

Ez jár annak, aki nem fogadja el, hogy 120 kilométerről kell ingáznia

Akik nem élnek a lehetőséggel, azoknak a törvényben és

a kollektív szerződésben foglaltaknál kedvezőbb végkielégítési csomagot biztosítanak„,

illetve mindent megtesznek azért, hogy az érintettek minél előbb új munkahelyet találjanak – írták.

Kiemelték: a vállalat ipari stratégiája alapján az elmúlt években több millió eurós befektetéssel a veszprémi üzem lett a panírozott termékek európai gyártási és K+F központja. Itt további fejlesztéseket terveznek.

Miért döntöttek a répcelaki üzem bezárása mellett?

A répcelaki gyártás megszűnése egy hosszú folyamat vége, amelynek során minden lehetőséget megvizsgáltak azért, hogy növelhessék a hatékonyságot – olvasható a cég közleményében. A répcelaki gyár kihasználtsága az elmúlt időszakban alacsony volt, a korszerűsítés pedig olyan mértékű és nehézségű beruházást igényelt volna, amely a társaság szerint

gazdaságilag nem volt indokolható, a gyártás hosszú távon már nem volt fenntartható.

A tervek szerint az ömlesztettsajt-termékek gyártása fokozatosan a németországi Kemptenben működő korszerű üzembe kerül át. Az átszervezés része a Savencia európai szintű ipari stratégiájának, amely a gyártási tevékenységek hatékonyabb elosztását és a stratégiai jelentőségű telephelyek megerősítését célozza – hangsúlyozták.

Nyugtatják az ügyfeleket, de tény, hogy ez már a sokadik lépcsőfoka a magyarországi leépítésnek

A Savencia közleményében leszögezte: elkötelezett marad a magyar piac és a helyi gyártás iránt, célja, hogy hosszú távon is biztosítsa olyan meghatározó márkák hazai jelenlétét, mint a Medve vagy a Karaván. A termékek minősége és megjelenése változatlan marad, a fogyasztók továbbra is megtalálják azokat a magyarországi üzletek polcain – tették hozzá.

A nyilvánosan hozzáférhető cégadatok szerint a Savencia 2024-ben 23,8 milliárd forintos nettó árbevételt ért el Magyarországon, amiből 9,1 milliárd származott exportpiacokról. Egy évvel korábban a cég nettó árbevétele hasonlóan alakult, 23,4 milliárd forint volt, az exportértékesítés nettó 9,3 milliárd forint volt.

A Savencia gyártja a Medve sajtot

A Savencia 2018–2019-ben több milliárd forint értékű beruházással új gyárépületet, raktárat, gyártósorokat és egy

regionális kutatás-fejlesztési központot alakított ki Veszprémben.

Az európai gyártási kapacitások optimalizációja révén például a panírozott termékek gyártósora a Savencia csoport hesovi (Csehország) egységéből akkor ebbe az üzembe került át. A vállalat legutóbbi átszervezése során, 2021-ben hasonló indokokkal és hasonló körülmények között zárta be zalaegerszegi sajtüzemét.

A társaság egyik legfontosabb márkája a Medve sajt, amit egy svájci sajtmester, Stauffer Frigyes hozott Magyarországra 1925-ben, és gyártotta répcelaki üzemében. A répcelaki gyár 1955-től a Vas megyei Tejipari Vállalat üzemegysége volt, 1995-ben vásárolta meg a Pannontej Rt., amely jelenleg francia tulajdonban, Savencia Fromage & Dairy Hungary Zrt. néven működik.

Valódi Hírek