Riasztó számokkal sokkol a KSH: Ezt már a karmelitában sem tudják elhallgatni

Befutott a KSH első becslése az exportról és az importról.

Februárban az export euróban számított értéke 2,4,

az importé 12 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál.

A termék-külkereskedelmi egyenleg ugyanakkor (valószínűleg az inflációnak köszönhetően – a szerk.) 1,1 milliárd euróval javult – jelentette csütörtökön első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az előző hónaphoz viszonyítva a külkereskedelmi termékforgalom szintje az exportoldalon 9,2 százalékkal nőtt, az importoldalon 0,1 százalékkal mérséklődött.

Februárban a kivitel értéke 12,6 milliárd eurót (4875 milliárd forintot), a behozatalé 10,9 milliárd eurót (4234 milliárd forintot) tett ki. A termék-külkereskedelmi többlet 1,7 milliárd euró (641 milliárd forint) volt.

A KSH kitért arra is, hogy a kivitel 77, a behozatal 72 százalékát az EU tagállamaival bonyolította le Magyarország.

A KSH jelentéseiről

A hivatal szerint januárban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 605 100, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 416 600 forint volt.

A Központi Statisztikai Hivatal a múlt héten azt közölte, hogy 2023. december és 2024. február között a 15-74 éves munkanélküliek száma az előző évhez képest 33 ezerrel 232 ezerre, míg a munkanélküliségi ráta 0,6 százalékponttal 4,7 százalékra nőtt.

A férfiaknál a munkanélküliek száma 124 ezer volt, munkanélküliségi rátájuk 0,6 százalékponttal 4,7 százalékra emelkedett.

A nőknél a munkanélküliek száma 108 ezerre, a munkanélküliségi ráta pedig 0,6 százalékponttal 4,6 százalékra növekedett – részletezték.

Baj van a nyugdíjakkal

Az OECD 2023-as nyugdíjjelentését górcső alá véve megállapítható, hogy a magyar nyugdíjasok koránt sincsenek rózsás helyzetben.

Hazánk az utolsók között áll abban a tekintetben, hogy a nyugdíjba vonulás után milyen hosszú élettartamra számíthatnak a nők és a férfiak.

Franciaország áll a dobogó első fokán 23,3 évvel, amíg a vizsgált 22 államból csak Litvániában rosszabb a helyzet, mint Magyarországon. Ott is csupán egy hajszállal, az észak-európai országban ugyanis a férfiak várható további élettartama a munkaelhagyást követően 14 év. Ez hazánkban 14,5.

A nők esetében is elkeserítő a helyzet. Magyarországon az érték 20,7 év, amíg az első helyet elfoglaló Luxemburgban 27,8. A hölgyek esetében vizsgált, a nyugdíjba vonulást követő várható élettartamot tekintve hazánk a sor végéről a negyedik helyet foglalja el.

A nyugdíjak vásárlóereje nem ad okot megnyugvásra, miközben országszerte drágulással szembesülhetünk, ráadásul a tervezettnél jelentősen magasabb lett a nyugdíjbiztosítási alap tavalyi hiánya. Erről >>ITT<< írtunk részletesen.

(MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Brutális számok érkeztek: Ilyen kínos adatokra még Orbánék sem számítottak

Kipakolt a KSH: Sokkoló adatok futottak be a magyar gazdaság helyzetéről

Valódi Hírek