Mi lesz ebből? Megszólalt Orbán Viktor a brüsszeli banzája után (+videó)

Orbán Viktor a Kossuth rádió reggeli interjújában az orosz–ukrán-konfliktusról, valamint a szólásszabadságról is szót ejtett.

A miniszterelnök szerint háborús hangulat uralkodik Brüsszelben. Bár rengeteg ember szenved a szomszédos országban, ez két szláv állam háborúja, ami csak rájuk tartozik. A NATO ukrajnai missziót szervez, azaz a katonai szövetség is „csúszik bele a háborúba” – vélekedett a kormányfő.

Mint mondta, a NATO egy védelmi szövetség, a tagállamok védelme a cél, nem pedig az, hogy megtámadjanak egy szövetségen kívüli országot – itt valószínűleg az agresszor Oroszországra gondolt.

Az Európai Unióban szerinte más a helyzet, véleménye szerint a kormánynak arra kell figyelnie, hogy a közösség a tagállamok pénzét, főképp a magyarokét (szerinte az európai vezetőknek erre fáj a foguk) ne küldje el Ukrajnába. Ezzel indokolta a rendszeres vétóit is.

Kapcsolódó: Elkezdődött az EU-csúcs, alaposan megizzasztják Brüsszelben Orbánt

A szólásszabadságról is beszélt Orbán Viktor a Kossuth rádió műsorában

Meglátása szerint a szólásszabadság Európában „rossz bőrben van”. Felemlegette, hogy a brüsszeli konferenciájuk nem éppen úgy alakult, ahogy tervezték.

Mint emlékezetes, a Concert Noble és végül a Hotel Sofitel is nemet mondott a rendezvényre, amely a Nemzeti Konzervatív Konferencia (NATCON) nevet viseli. Az eseményt a Mathias Corvinus Collegium brüsszeli irodája szervezte. Végül a saint-josse-i Claridge Events lett a konferencia helyszíne.

Kapcsolódó: Hatalmas balhé tört ki Orbán miatt Brüsszelben: Kipenderítették a miniszterelnök rendezvényét a második helyszínről is

Az esemény ellen tüntető egyik aktivista elárulta, hogy a második lemondás bejelentése előtt mintegy 30 antifasiszta szervezet kinyilatkoztatta, hogy ellenzi a szélsőjobboldali konferenciát.

Ám alig kezdődött el a rendezvény, a belga hatóság közbelépett. Végül szerdán folytatódhatott a NATCON az illetékes bíróság döntése alapján. Orbán Viktor pénteki rádióinterjújában azt mondta, hogy Nyugat-Európában egy „véleményúthenger” uralkodik, nem lehet akármi kitenni a közösségi oldalakra.

„Ha eltér a véleményed a kijelölt központi véleménytől, annak következményei vannak”

– fogalmazott. A kormányfő bizonyára a hazai gyakorlatból merített ihletet a példához, ámbár szerinte ez a nyugati gyakorlat, ami Magyarországra nem jellemző.

Megjegyezte, túlzás nélkül kijelenthető, hogy Európában ma Magyarország és a kormánya hangja nélkül nincs szabadság.

A Soros-tervről

Mindenki azt látja, hogy nincs, de le van írva – mondta Orbán Viktor, hozzátéve, ha górcső alá veszi az eseményeket, azt látja, hogy a terv végrehajtása zajlik éppen. A közösségben kezelni akarják a migráció kérdését, a miniszterelnök szerint azonban meg kell állítani a folyamatot.

A magyaroknak senki se akarja megmondani, hogy kivel éljenek együtt – fogalmazott a kormányfő, aki ennek ellenére tárt karokkal fogadja a keleti beruházásokkal együtt érkező külföldi dolgozókat. Eszerint senki sem mondhatja meg a magyaroknak, hogy kikkel éljenek együtt, kivéve persze Orbán Viktort.

Hozzáfűzte, a migrációval kapcsolatban a kulcskérdés, hogy az illető hol várakozik, amíg elbírálják a kérelmét.

A gazdasáról

Az ukrán gabonadömping és a háború összefügg. Magyarország a mezőgazdasági termelésének felét exportra szánja. Az ukrán gabona miatt azonban elveszítjük az európai piacainkat – utóbbiakat Orbán szerint a közösség nem akarja megvédeni.

Az uniós vezetésről

A kormányfő szerint a politika nem bonyolult. Meglátása szerint két út áll a választók előtt: a békepártiság és a háborúpártiság. Elmondása szerint ők az előbbit képviselik.

A közelgő választások kapcsán épp a minap szólalt meg Roberta Metsola EP-elnök. Mint mondta, szembe kell nézni azzal a lehetőséggel, hogy Oroszországnak a közelgő júniusi európai választások előtt dezinformációs (a választók befolyásolását célzó, hamis – a szerk.) eszközökön keresztül a Kreml-barát érzelmek erősítésére tett kísérletei már nem csupán fenyegetést jelentenek.

„Az Európai Parlament készen áll arra, hogy minden lehetséges módon támogassa az uniós tagállamokat a demokratikus döntéshozatali folyamatainkba való rosszindulatú beavatkozás visszaszorításában és kezelésében”

– fogalmazott az uniós törvényhozó testület elnöke.

Kapcsolódó: Vége a dalnak: Kőkemény üzentet küldött az EP-elnök, vasszigorral sújt le az EU

(Orbán Viktor/YouTube/Nyugati Fény)

Kapcsolódó:

Elfogyott a türelem: Megf0jtaná az orbáni kígyót az EU, az utolsó eszközt is bevethetik

Valódi Hírek