Ekkora a baj? Pocsék számok futottak be, komoly pácban vannak a nyugdíjasok

Az OECD 2023-as nyugdíjjelentése szerint Magyarországon közel sem rózsás a helyzet. Túl kevés pénzből élnek a nyugdíjasok.

Bár az alapértelmezett nyugdíjkorhatár 65 év Magyarországon, a nők kedvezőbb helyzetben vannak a férfiaknál.

Előbbiek ugyanis a „Nők40”-nek hála évekkel korábban letehetik a lantot. Ehhez csak arra van szükség, hogy igazolni tudjanak 40 évnyi közszolgálati időt, amelyből legfeljebb 8 évet lehet levonni a gyesen eltöltött évekből – mutattak rá a Bankmonitor szakemberei, miután górcső alá vették az OECD 2023-as nyugdíjjelentését.

Mint kifejtették, az elemzés szerint a vizsgált 2017 és 2022 közötti időszakban a magyar férfiak átlagosan 63,2 éves korukban, amíg a nők 60,8 évesen fejezték be a munkát.

Ez azért lehetséges, mert éppen a szemügyre vett 5 év során emelkedett a nyugdíjkorhatár Magyarországon.

A sor végén kullogunk a nyugdíjasok egészségben töltött éveit vizsgálva

Hazánk az utolsók között áll abban a tekintetben, hogy a nyugdíjba vonulás után milyen hosszú élettartamra számíthatnak a nők és a férfiak.

Franciaország áll a dobogó első fokán 23,3 évvel, amíg a vizsgált 22 államból csak Litvániában rosszabb a helyzet, mint Magyarországon. Ott is csupán egy hajszállal, az észak-európai országban ugyanis a férfiak várható további élettartama a munkaelhagyást követően 14 év. Ez hazánkban 14,5.

A nők esetében sem rózsásabb a helyzet. Magyarországon az érték 20,7 év, amíg az első helyet elfoglaló Luxemburgban 27,8. A hölgyek esetében vizsgált, a nyugdíjba vonulást követő várható élettartamot tekintve hazánk a sor végéről a negyedik helyet foglalja el.

A nyugdíj összegének vásárlóerejéről

A juttatások vásárlóértéke sem ad okot megnyugvásra. 2023 januárjában a férfiak átlagosan 228 ezer forintnyi nyugdíjat kaptak, amíg a nőknek esetében az összeg átlagosan 192 ezer forintra rúgott.

Kapcsolódó: Így változik idén a nyugdíjszámítás menete

Az Orbán-kormány üzenete ezzel egyértelmű, hosszú évek kemény munkája a jelek szerint nem fizetődik ki a nyugdíjba vonulás után, a jogosultak szerény összegekre számíthatnak.

Eközben drágulással szembesülünk lépten-nyomon országszerte, így a nyugdíjasok kénytelenek a havi juttatásból szigorú spórolással éldegélni.

Közel a nyugdíjkatasztrófa?

A tervezettnél jelentősen magasabb lett a nyugdíjbiztosítási alap tavalyi hiánya.

Az elmúlt évre vonatkozó költségvetési terv szerint 5546 milliárd forint állt rendelkezésre az alap nyugellátási célú kiadásaira. Az összeg végül több mint 200 milliárd forinttal nőve 5760 milliárdra rúgott. Ez a 2022-es értékekhez viszonyítva több mint 20 százalékos növekedést jelent.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Kapcsolódó:

Borul a bili: Óriási baj van a nyugdíjakkal, fényévekkel lehagytak minket a szomszédos országok

Brutális számok érkeztek: Ilyen kínos adatokra még Orbánék sem számítottak

Valódi Hírek