Előkerült Orbán féltve őrzött beszéde: Kiderült, mitől retteg a miniszterelnök

Nagyon aggódik attól, hogy csökken az orosz befolyás.

A magyar miniszterelnök tavaly év végén még az EU-s csúcstalálkozóra érkezve azt mondta, még csak szó sem lehet az Ukrajnával folytatott EU-s csatlakozási tárgyalások megkezdéséről. Orbán Viktor szerint az üggyel kapcsolatban nem lehet döntést hozni, mert – szerinte – Ukrajna nem teljesítette az előcsatlakozás feltételeit.

A Direkt36 oknyomozó portál ugyanakkor belső forrásokra hivatkozva arról írt, hogy a magyar kormányfőnek egészen más problémája van Ukrajna csatlakozásával, mint amiről eddig hallani lehetett. Emlékeztettek, tavaly tavasszal az Országgyűlésben Orbán arról beszélt, hogy Ukrajna uniós tagsága felborítaná a magyar kormány geopolitikai, azaz nemzetközi mozgásterét. Orbán nem rejtette véka alá, hogy attól fél, a csatlakozással az Egyesült Államok túl nagy befolyást tudna gyakorolni a térségben.

Orbán a jelenlévő képviselőket arról tájékoztatta, hogy titkosszolgálati forrásokból származó információi alapján az Egyesült Államok ígéretet tett Ukrajnának, hogy az uniós csatlakozási tárgyalások még 2023-ban elkezdődnek.

„Zelenszkij úgy megy rá az elnökválasztási kampányra, hogy megkezdődtek a tárgyalások Ukrajnával”

– jelentette ki a lap információi szerint Orbán, utalva arra, hogy mindez megerősítheti Zelenszkij pozícióját Ukrajnában is.

„Lesz egy kis csinn-bumm cirkusz előtte”

– mondta Orbán, egyúttal belengetve az azóta közmegvetést is kiváltó „vétópolitikáját„.

Orbán indoklása szerint azért vétózna, mert azt szeretné elérné, hogy Ukrajna állítsa vissza azokat a jogokat, amelyekkel még 2015 előtt rendelkezett a magyar kisebbség. Elmondásai alapján Orbán már akkor tudta, hogy az EU mindenképp megszavazza majd az ukránokkal folytatott tárgyalások megkezdését.

„Át fogják rajtunk nyomni Ukrajna EU-s tagságát”

– mondta.

Orbán félelme az, hogy az ukrán csatlakozással – állítása szerint – létrejön az EU-n belül egy olyan „erőközpont”, amelyet az Egyesült Államok (és nem Oroszország vagy az EU keménymagja) fog katonailag és politikailag irányítani. Orbán szerint ehhez az észak-közép-európai blokkhoz fog tartozni a három balti állam, Lengyelország, az Oroszország által megtámadott Ukrajna, illetve Románia. Ezen országok Oroszországtól tartva pedig szorosabb kapcsolatot alakítanának ki az USA-val. Orbán úgy véli, „ez az új erőközpont erősebb lesz, mint Németország gazdaságilag”.

Valódi Hírek