Váratlan fordulat: Ultimátumot adott Orbán Viktornak az egyik utolsó európai szövetségese

Erre nem számított a kormányfő.

Giorgia Meloni olasz miniszterelnök azt szeretné, ha Orbán Viktor nem akadályozná tovább az Ukrajnának szánt EU-s támogatás ügyét. Cserébe vállalta, hogy az általa vezetett Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR) pártcsalád felveszi a Fideszt a tagjai közé – írta a Bloomberg.

Ezenfelül az olasz kormányfő jelezte, azt is szeretné, ha Orbán javítana kapcsolatán Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel

és változtatna az Ukrajna EU-tagságával kapcsolatos negatív álláspontján is.

A Bloombergnek nyilatkozó, nevük elhallgatását kérő források közlése szerint ezen feltételek mentén nyílhatna csak meg az út a Fidesz előtt az ECR-hez való csatlakozáshoz.

Mint ismert, a Fideszt 2021 márciusában vágták ki a jobbközép Európai Néppártból (EPP), Orbán pártja pedig azóta sem tagja egy EP-frakciónak sem. Ugyanakkor a közelmúltban röppentek fel a hírek arra vonatkozóan, hogy Orbánék az euroszkeptikus ECR kegyeit keresnék, amelynek Orbán több szövetségese, köztük Meloni pártja, az Olasz Testvérek (Fdi) és a lengyel Jog és Igazságosság (PiS) is tagja.

Orbán decemberben többször is arról beszélt, hogy már folynak a tárgyalások a belépésről, viszont – jelezte a kormányfő – az vélhetően csak a júniusi EP-választás után fog bekövetkezni.

Felvetődik a kérdés, hogy vajon eleget tesznek-e majd Orbánék Meloni feltételeinek, vagy inkább

keresnek egy másik euroszkeptikus pártot, ahol jobban érvényesíthetik oroszbarát elképzeléseiket.

Mint megírtuk, Orbán a decemberi EU-csúcson egyetlen EU-s vezetőként emelt vétót a háború sújtotta Ukrajnának szánt 50 milliárd eurós támogatás ügyében. A csomagot egy februári rendkívüli EU-csúcs keretében fognak újra napirendre tűzni.

A Politico információi szerint Magyarország feloldhatja az Ukrajnának nyújtott 50 milliárd eurós uniós támogatással szembeni vétóját, feltéve, hogy a finanszírozást minden évben felülvizsgálják.

Az Euronews ugyanakkor szerdán arról írt, hogy Orbán újabb követeléssel állt elő azért cserébe, hogy fontolóra vegye az 50 milliárd eurós csomagra vonatkozó vétóját. Sajtóhírek szerint most a magyar miniszterelnök azt kéri, hogy a Covidhoz kapcsolódó helyreállítási pénzeket ne 2026-ig, hanem 2028-ig lehessen lehívni.

Orbán Viktor és Giorgia Meloni (Forrás: Giorgia Meloni/Facebook)

(bloomberg.com / telex.hu nyomán)

Valódi Hírek