Forró a talaj Orbánék alatt: Súlyos lépéseket terveznek az EP-képviselők a Fidesz-kormány ellen

Levelet írtak.

Február 17-én lép hatályba a digitális szolgáltatásokról szóló uniós rendeletet. Ez egységes szabályokat határoz meg az unión belül az online platformok működésére, biztosítva, hogy a felhasználók szabadon gyakorolhassák a véleménynyilvánításhoz vagy a személyes adatok védelméhez való alapvető jogukat.

A rendelet elsődleges célja, hogy megakadályozza az álhírterjesztést.

Az Európai Parlament képviselői azonban aggályaikat fejezték ki, ugyanis Magyarországon a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) látja majd el a digitális szolgáltatások koordinátorának feladatát.

Azaz: Orbánék a saját kormánypropagandájuk támaszaként ismert hatóságot nevezték ki a feladat végrehajtására. Többek szerint ez sérti a jogszabály nemzeti végrehajtásáért felelős intézmény pártatlanságára, illetve függetlenségére vonatkozó uniós előírásokat.

„Ez újabb veszélyeket jelent a maradék szabad nyilvánosságra Magyarországon, ezért fordulunk a bizottsághoz”

– mondta a nepszava.hu-nak Donáth Anna EP-képviselő.

A szocialista, liberális és zöldpárti frakciókhoz tartozó képviselők – köztük a magyar ügyek parlamenti előadója, Gwendoline Delbos-Corfield – ezért levélben fordultak Margrethe Vestager versenyjogi és Thierry Breton belső piaci biztoshoz.

Az NMHH részét képező Médiatanács függetlenségének hiányát az elmúlt években az Európai Tanács és civil szervezetek többször felvetették.

Épp ez volt az egyik indoka a Magyarországgal szemben elindított hetes cikkelyes eljárásnak is, amelynek célja annak megállapítása, hogy az országban súlyosan és tartósan sérülnek-e az uniós értékek.

Valódi Hírek