Kiszivárgott a meghívó: Kiderült, miért rohant Brüsszelbe Orbán

Nincs kibúvó.

Mint írtuk, Orbán Viktor már „nyergel”, hiszen szerdán este Brüsszelbe utazik a rendkívüli uniós csúcstalálkozóra. A meghívót az uniós vezetőkkel együtt egy nappal a február elsejei találkozó előtt kapta kézhez, így már tudja, hogy mire számíthat.

Charles Michel, az Európai Tanács elnöke az uniós többéves pénzügyi költségvetési keret félidős felülvizsgálatáról szóló megállapodás véglegesítése miatt tart rendkívüli találkozót.

„A megállapodás megkötése létfontosságú a hitelességünk és nem utolsó sorban az Ukrajnának nyújtott támogatás iránti elkötelezettségünk szempontjából.

Egyértelműen ránk hárul a feladat, hogy megoldást találjunk, és teljesítsünk”

– jelentette ki.

Michel folytatná az uniós támogatást, módosítaná és gyorsítaná a katonai eszközökre vonatkozó megrendeléseket, sőt, újakat adna le, amelyek szerinte az európai védelmi ipar fellendítését is szolgálnák.

Beszámoltunk arról, hogy a magyar kormányfő decemberben megvétózta az Ukrajnának szánt uniós pénzügyi támogatást, és bár többen próbálták jobb belátásra bírni a miniszterelnököt – köztük egyik utolsó európai szövetségese, Giorgia Meloni olasz kormányfő –, a közösség tagjai között már felmerült az a javaslat, hogy Magyarország nélkül támogassák Volodimir Zelenszkijéket.

Orbán minden bizonnyal sem kimaradni, sem lemaradni nem akar a döntéshozatalról, amelynek nagy tétje van: az értesülések szerint amennyiben a magyar kormányfő ismét vétózni fog a kérdésben, úgy felmerülhet Magyarország szavazati jogának megvonása, valamint

a brüsszeli pénzcsapok teljes elzárása is.

Orbán Balázs, a miniszterelnök politikai igazgatója már korábban elkotyogta, hogy csak akkor hagynák jóvá a megtámadott ország támogatását, ha a magyar kormány is megkapná a jogállamisági problémák miatt befagyasztott EU-s pénzeket.

Persze, nyilvánosan nem ezt az álláspontot képviselte a Fidesz, hanem azt, hogy szeretnék évente felülvizsgálni az Ukrajnának szánt összegeket, így minden évben zsarolni tudnának az aktuális összeg megvétózásával.

Mint ismert, az uniós vezetők

elutasították Orbán zsarolását,

így várhatóan ugyanazt a szavazást fogják újra megtartani, amit már egyszer megvétózott a magyar miniszterelnök.

(index.hu nyomán)

Valódi Hírek