Ezt nem lehet szépíteni: Elkeserítő számok érkeztek, óriási ballépést követtek el Pintér Sándorék

A pedagógushiány megdöbbentő méreteket öltött.

2231 pályakezdő pedagógus állt munkába a 2023-2024-es tanévben – közölte a minap az Oktatási Hivatal (OH) a Népszavával.

Az OH válasza nem ad okot az örömre: az adatokat összevetve megállapítható, hogy

a pályára lépők száma csupán töredéke

azoknak, akik korábban elkezdték a pedagógusképzést.

A felvi.hu adatai szerint 2018-ban összesen 18 805 személy jelentkezett a képzésre, a felvettek száma elérte a 9728-at. Ehhez képest a képzés befejezésekor, azaz 5 év múlva alig több mint 2200 pályakezdő pedagógussal számolhatunk, azaz a jelentkezettek mindössze 22,9 százalékával.

A lap hozzátette, hogy a felvettek és a pályára lépők aránya sem változott sokat, 2022 szeptemberében

a képzésben résztvevők körülbelül 20 százaléka állt munkába pedagógusként.

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint elértük a mélypontot, 10 éve nem volt ilyen alacsony a teljes állásban közoktatásban dolgozó pedagógusok száma.

A fiatalokat minden bizonnyal az sem csábítja erre a pályára, hogy folyamatos harcok dúlnak a bérek körül. Bár a kormány 32,2 százalékos fizetésemeléssel kecsegtet, elmondásuk szerint az emeléshez még szükség van egy „technikai jóváhagyásra” Brüsszelből.

Eközben kiderült, hogy Orbán Viktorék csúnyán átejtették a pedagógusokat. A teljesítményértékelés során ugyanis a munkáltatóknak lehetőségük lesz az érintettek fizetését csökkenteni bizonyos határokon belül. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke hangsúlyozta, hogy erről nem volt szó a márciusi megállapodások során.

Kapcsolódó cikkek:

Ez súlyos: Végig hazudozott az Orbán-kormány, megvezették a dolgozókat a béremeléssel

Lavinát indítottak Orbánék: Újabb szervezet esett neki a kormánynak, amiért palira vették a dolgozókat

https://nyugatifeny.hu/2024/01/07/budapesten-ehen-halt-volna-a-fizetesebol-becsben-2400-eurot-keres-egy-magyar-pedagogus

Valódi Hírek