Budapesten éhen halt volna a fizetéséből, Bécsben havi egymilliót keres egy magyar pedagógus

A sógoroknál megfizetik őket.

Az Orbán-kormány sokszor csak „hanyatló nyugatként” emlegetett Ausztriában havi nettó 2400 eurót (mai árfolyamon több mint 900 ezer forint) egy magyar pedagógus. Ruzsics-Genfer Ilona az Indexnek azt mondta, jól él, boldog, otthonra talált Bécsben, ahol szerinte anyagilag és erkölcsileg is megbecsülik a pedagógusokat.

Ruzsics-Genfer Ilona és férje, Patrick / fotó: Index

A fiatal nő 2014-ben 140 ezer forintot keresett egyetemi tanársegédként. Akkor döntötte el, hogy Bécsbe költözik német férjével. Egy darabig értelmileg akadályozott felnőttek napközi otthonában dolgozott, majd jelentkezett tanárnak egy olyan iskolába, ahol szociális ápolókat és gondozókat képeznek.

„Amikor kiköltöztünk, már kemény 140 ezer forint volt a fizetésem, tényleg nem nagyon volt más választásunk, mint a kitelepülés. Hamar kiderült, hogy Bécs nagyszerű választás. Annak idején szerettem Berlinben élni, de Bécs talán még otthonosabb, kellemesebb város. Rengeteg magyar él itt, vannak olyan boltok, ahol úgy tudok bevásárolni, hogy meg sem kell szólalnom németül”

– nyilatkozta.

A fizetéséről is beszélt:

„Nem panaszkodom, jól keresek pedagógusként, megvan a havi nettó 2400 euróm, plusz értelemszerűen a 13. és 14. havi fizetésem. Ráadásul ez a két hónap jóval kedvezőbb kulccsal adózik, mint az előző tizenkettő.

Eleinte szokatlan volt, mennyivel magasabban helyezkedik el a pedagógusi szakma az osztrák hierarchiában, mint nálunk, nemcsak az erkölcsi, hanem az anyagi megbecsültséget is tekintve. Valahol középtájon vagyunk, vagy annál kicsivel feljebb a társadalmi és az egzisztenciális ranglétrán.

Egyedül is könnyedén meg tudnék élni a fizetésemből, természetesen javít a család helyzetén, hogy Patric informatikusként kifejezetten jól keres.”

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter hiába ígérte, hogy január 1-jétől megemelik a pedagógusok bérét, még mindig nem történt lépés az ügyben.

Valódi Hírek