Nincs megállás a lejtőn: Elérkezett a mélypont, lesújtó számok futottak be a munkaerőhiányról

Eközben a diákok száma jelentősen nőtt az elmúlt tanévhez képest.

Ahogy korábban beszámoltunk róla, a pedagógushiány országszerte komoly problémákat okoz az intézményekben, akad olyan iskola is, ahol csak magánoktatókkal tudják biztosítani az idegennyelvek oktatását.

A Központi Statisztikai Hivatal friss adatai szerint elértük a mélypontot,

10 éve nem volt ilyen alacsony a teljes állásban közoktatásban dolgozó pedagógusok száma.

A jelentés szerint az elmúlt évtizedben a 2020-21-es tanévben tanítottak a legkevesebben a közoktatásban (146 500 pedagógus). Tavaly ez a szám 147 ezerre nőtt, ám idén csupán 145 589 pedagógusról beszélhetünk, akik a közoktatásban vállaltak munkát.

Nagy Erzsébet, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője így nyilatkozott az ATV Híradójának:

„most a jogsegélyszolgálatunkon nagyon sokszor előkerül az a kérdés, hogy a státusztörvény hatálya alatt hogyan lehet megszüntetni a jogviszonyt”.

Mint ismert, a kormány ígéretet tett egy 32,2 százalékos béremelésre, ám még egy „technikai jóváhagyásra” várnak Brüsszeltől. Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) elnöke ezzel összefüggésben úgy vélekedett, hogy Orbán Viktorék próbálják az EP-választásokhoz közel időzíteni a pedagógusok fizetésemelését.

Nagy Erzsébet szerint garanciák kellenének a pedagógusoknak arra, hogy mindegyikük jelentősen több fizetésre számíthat, továbbá arra is, hogy csökkenni fog a munkaterhük.

Az ügyvivő megjegyezte, hogy ha még több pedagógus int búcsút a közoktatásnak, akkor az uniós források sem jelenthetnek megoldást, hiszen a létszám nem közelíti majd meg az Európai Unió felé tett vállalásban szereplő létszámot.

Az Egységes Diákfront elnökségi tagja, Perlaki-Borsos Noel a témával összefüggésben elmondta: a közös tüntetésekkel sikerült kiharcolniuk a béremelést, de

a minőségi oktatást még nem érték el.

A friss KSH-adatok szerint jelenleg kevesebb pedagógus oktat több diákot, a tanulók száma ugyanis az előző tanévhez képest körülbelül 27 ezerrel nőtt.

„Ha több diák kap rosszabb oktatást, az valószínűleg egy rosszabb kimenetel”

– vélekedett Perlaki-Borsos Noel.

Kapcsolódó cikkek:

Budapesten éhen halt volna a fizetéséből, Bécsben havi egymilliót keres egy magyar pedagógus

Lavinát indítottak Orbánék: Újabb szervezet esett neki a kormánynak, amiért palira vették a dolgozókat

Ez súlyos: Végig hazudozott az Orbán-kormány, megvezették a dolgozókat a béremeléssel

 

Valódi Hírek