Döntöttek Orbánék: Drasztikus változás jön a hazai boltokban

Mindeközben az áremelkedés üteme nem lassul.

Amennyiben a 2020. január 1. és 2023. július 1. között gyártott termékekhez képest az előállítás során új, kisebb tömegű, valamint térfogatú kiszerelés kerül piacra egy adott árucikkből, úgy a kereskedő köteles feltüntetni a kiszerelés változására utaló, a kereskedelemért felelős miniszter által meghatározott tartalmú és formájú figyelemfelhívást a terméknél a forgalmazás kezdetétől 2 hónapig – derült ki a Magyar Közlöny legfrissebb számából.

Az Orbán-kormány rendelete a leírtak szerint az élelmiszer-infláció csökkentését célozza meg – a részletezés során a kabinet a szokásos módon a szomszédban zajló háborúval, humanitárius katasztrófával indokolta az intézkedést.

Mint írták, a figyelemfelhívás feltüntetése akkor szükséges, ha az érintett árucikket 2023. július 1. és 2024. február 1. között hozzák forgalomba, a kereskedő pedig továbbra is az üzlete polcain akarja tudni a terméket.

Az érintetteknek érdemes alaposan tanulmányozni a kormány friss rendeletét, a tájékoztatás hiánya ugyanis súlyos pénzbüntetést vonhat maga után – a dokumentum szerint

termékenként 1 millió forintos bírsággal kell számolni.

Hozzátették, hogy a szabályozás azokat a kereskedőket érinti, akiknek a tárgyévet megelőző évben a nettó árbevételük meghaladta az 1 milliárd forintot.

A rendelet február 1-jén lép hatályba, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) honlapján pedig egy nyilvánosan elérhető adatbázist hoznak létre a tájékoztatási kötelezettségekkel érintett termékekről.

Kérdéses, hogy az intézkedés milyen hatással lesz az élelmiszerek árára, az hazai infláció ugyanis továbbra is Európa-rekorder, és bár a kormány örömtáncot járt, amikor a pénzromlás mértéke 10 százalék alá csökkent,

a számításokkal a szakértők szerint akadtak problémák.

A Magyar Nemzeti Bank karácsony előtt figyelmeztetett, hogy 2024 elején várhatóan újra gyorsulni fog az áremelkedés üteme. Eközben a Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetsége közölte, hogy idén akár 25 százalékkal is emelkedhetnek az áruszállítási és a logisztikai díjak,

a drágítást pedig minden bizonnyal a boltokban is érzékelni fogjuk.

(Kiemelt képünk illusztráció)

Kapcsolódó cikkek:

Mi folyik itt? Nagy Márton csaknem pezsgőt bontott a sokkoló KSH-adatok láttán

Nagy a baj: Sokkoló számok érkeztek a gazdaságról – veszélyes bezárási hullám söpör végig Magyarországon

https://nyugatifeny.hu/2024/01/08/nyakunkon-az-ujabb-brutalis-dragitas-sokak-penztarcajat-erinti-a-kozelgo-aremelkedes

Valódi Hírek