Mi folyik itt? Nagy Márton csaknem pezsgőt bontott a sokkoló KSH-adatok láttán

Komoly visszaesések történtek, a tárcavezető mégis örül.

2023 novemberében a kiskereskedelem forgalmának volumene a nyers és a naptárhatástól megtisztított adatok (többek között az ünnepnapokat figyelembe véve –szerk.) szerint egyaránt

5,4 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakihoz képest.

Az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes üzletekben 0,6, a nem élelmiszer-kiskereskedelemben 3,9, az üzemanyag-kiskereskedelemben 21,4 százalékkal kisebb lett az értékesítés naptárhatástól megtisztított volumene. A szezonális és naptárhatással kiigazított adatok szerint a kiskereskedelmi forgalom volumene 0,8 százalékkal nőtt az előző hónaphoz viszonyítva – közölte hétfőn a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Mint írták, az élelmiszer-, ital-, dohányáru-szaküzletek értékesítésének volumene 2,6 százalékkal mérséklődött, emellett pedig többek között a ruházati és lábbeliüzletek eladásai is csökkentek a vizsgált időszakban.

Az üzemanyagtöltő állomások forgalmának volumene

21,4 százalékkal elmaradt az előző év azonos havitól

– derült ki a friss közleményükből.

A KSH adataira gyorsan reagált a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). Közölték, hogy a novemberi eredmények bár csökkenést mutatnak, biztató adatnak tekinthetők többek között azért, mert az élelmiszer-kiskereskedelem 77 százalékát jelentő élelmiszer jellegű vegyes üzletek értékesítési volumene novemberben már elérte az egy évvel korábbi szintet.

Hozzátették, hogy szerintük 2023 az inflációcsökkentés (?) éve volt, a kormány „eredményes” intézkedéseinek következtében egy számjegyűre szorították a pénzromlás mértékét még tavaly. A minisztérium továbbá ismételte, hogy 2024-ben a kormány a növekedés helyreállításán szorgoskodik majd.

Nem ez az első alkalom, hogy Nagy Mártonék szinte pezsgőt bontanak egy rossz hír hallatán.

A kormány örömtáncot járt, amikor közölte, hogy 10 százalék alá csökkent a hazai infláció. Rövidesen több szakértő is felhívta a figyelmet arra, hogy az elért eredmény valószínűleg a KSH módszereinek köszönhető – amelyet mellesleg az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) is szemügyre vett a történtek után.

(MTI/Nyugati Fény)

Kapcsolódó cikkek:

FRISS: Nagy Márton gigantikus bejelentést tett az inflációról, de van egy „kis” furcsaság ebben

Mi történt? Örömtáncot járnak Nagy Mártonék, pedig óriási baj van Magyarországon

 

Valódi Hírek