Nyakunkon az újabb brutális drágítás: Sokak pénztárcáját érinti a közelgő áremelkedés

Készüljünk fel rá.

Közel ötödével drágulhat áprilistól a bankolás, ennyivel emelhetik díjaikat a bankok. A fennálló szabályok szerint a pénzintézetek az előző évi infláció mértékével korrigálhatják banki díjaikat, márpedig

a 2023-as pénzromlás mértéke 18 százalék körül lesz, azaz ennyivel drágulhatnak a banki díjak 2024-ben.

A Biztos Döntés pénzügyi szakértője emlékeztetett: 2023-ban a pénzintézetek döntő része élt a lehetőséggel és közel a maximális, 14,5 százalékos mértékben emelte banki díjait. Gergely Péter szerint az idén a kereteken belül moderáltabb lehet az emelkedés.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) statisztikái arra is felhívják a figyelmet, hogy tudatosabb bankhasználattal évi több ezer forintot is meg tudunk spórolni. Az emelkedő költségek java része ugyanis nem a számlavezetési díj drágulásából áll.

A nem tranzakciókhoz kapcsolódó bevételek terén 90 százalékos (sic!) drágulást mért az MNB, az ügyfelek 60 százalékának, azaz 4 millió ügyfélnek banki költségei legalább 15 százalékkal lehetnének alacsonyabbak, ha kedvezőbb csomagot választanának.

A legalább havi 15 tranzakciót végző, a számlára rendszeresen pénzt utaló számára például a bankok szolgáltatásai között egyre több helyen lehet fix díjas számlacsomagot találni, ahol a bank a havidíjért cserébe akár korlátlan számú tranzakciót biztosít ingyenesen.

Ami láthatatlanul kiveszi a zsebünkből a pénzt, az az SMS-szolgáltatás.

Az ügyfelek által az SMS-ekért fizetett átlagos éves díj 6 390 forint körül alakult 2022-ben, ám volt, aki havonta fizetett ennyit, és több százezer ügyfél esetében az SMS-ekért fizetett díj meghaladta az évi 20 ezer forintot.

Valódi Hírek