Ultraciki: Orbán minisztere bontotta a pezsgőt, majd arcon csapta a valóság

Az infláció mértéke még mindig Európa-rekorder hazánkban.

Mint írtuk, az Orbán-kormány örömtáncot járt, miközben nemrég közölte: októberben 10 százalék alá csökkent az infláció. Több szakértő azonban

kétségbe vonta a kabinet állítását,

a közgazdászok szerint ugyanis inkább a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) módszereinek – amelyek már az Eurostat figyelmét is felkeltették – köszönhető a 9,9 százalék.

A KSH pár napja közölte, hogy az infláció immár 8 százalék alatt jár, Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter pedig szinte pezsgőt bontott a hír hallatán. Az Európai Unió statisztikai hivatala mindeközben egyeztetéseket kezdeményezett a KSH-val azzal összefüggésben, hogy a hivatal éléről minden előzmény nélkül menesztették azt a főosztályvezetőt, aki 27 éven keresztül számította az inflációt Magyarországon.

Mint kiderült, a helyére Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábbi beosztottját, Tréfás Andrást nevezték ki, így pedig nem meglepő, hogy Orbán Viktorék néhány nap alatt elérték a „bűvös” egy számjegyű inflációt.

A privatbankar.hu a minap emlékeztetett, hogy januárban még 25,7 százalékra rúgott a pénzromlás mértéke, ez azonban az állami hivatal adatai szerint látványosan csökkent novemberre.

Az inflációs adat azonban nem ad okot megnyugvásra. A Privátbankár Európai Inflációs Körképe szerint 2 ország is van, amelyeknél a pénzromlás mértéke meghaladta a magyarországit: Izlandon és Szerbiában egyaránt 8 százalékos inflációról számoltak be novemberben.

Törökországot ezen a területen eddig is magunk mögött tudhattuk, ám mindent összevetve az Európai Unióban – mivel az említett országok nem tagjai a közösségnek –

még mindig hazánkban a legmagasabb az infláció mértéke.

Mindeközben például

  • Szlovéniában 4,9 százalék,
  • Szlovákiában 6,26 százalék,
  • Romániában 6,72 százalék,
  • Bulgáriában 5,4 százalék,

Ukrajnában – ahol jelenleg háború van – pedig 5,1 százalék volt az éves infláció mértéke novemberben.

Kapcsolódó cikk:

https://nyugatifeny.hu/2023/12/08/szentkiralyi-alexandra-tancra-perdult-oromeben-de-azonnal-elrontottak-a-kedvet

Valódi Hírek