Riasztanak Matolcsyék: Romba dönti az országot Orbánék terve

Kegyetlen pusztítást végzett az infláció.

Óriási pusztítást végzett a megtakarításokban és a jövedelmekben a magyar gazdaságon végigsöprő Európa-rekorder infláció. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) szakértői jelezték, a reálbérek jelenlegi szintje a 2,5 évvel ezelőtti szintnek, vagyis a 2021-es jövedelmi helyzetnek felel meg – derült ki a Népszava által ismertetett jegybanki inflációs jelentésből, amelyben Matolcsy Györgyék megállapították, hogy

a jövő év elején megáll az infláció csökkenése, sőt, újra gyorsulni fog az áremelkedés üteme.

Az infláció még ennél is nagyobb pusztítást végzett a megtakarításokban, ugyanis azok a három évvel ezelőtti szintre estek vissza, hiszen a háztartások ebből kísérelték meg fedezni a fogyasztásukat. Megállapították, hogy a reálbérek tavaly szeptember óta újra növekednek, ez azt jelenti, hogy a bérek emelkedése már magasabb ütemű, mint az áraké, ám ennek ellenére is még hosszú hónapokba telhet, míg újra növekedésnek indulhat a lakossági fogyasztás.

Felidézték, a minap Virág Barnabás, az MNB alelnöke már nem volt ilyen optimista, amikor azt mondta, hogy a fogyasztás élénkülése lassabb lesz, mert a növekvő bérekből a háztartások előbb leapadt megtakarításaikat töltik vissza. Így még a szakértői körökben sincs egyetértés arról, mit tekintünk valós „bérfordulatnak”.

Az elemzők abban egyetértenek, hogy jövőre – az idei fél százalékos visszaesés után – érdemi növekedést produkálhat a magyar gazdaság.

Az MNB szakemberei úgy számolnak:

  • jövőre 3 (2,5-3,5 százalékos sávban),
  • 2025-ben 4, (3,5-4,5 százalékos sávban),
  • 2026-ben pedig 3-4 százalékkal nőhet a magyar gazdaság.

Az inflációt tekintve viszont nem volt egyetértés: az MNB elemzői arra számítanak, hogy

  • idén várhatóan 17,6 százalékkal emelkednek az árak,
  • jövőre 4-5,5 százalékkal,
  • 2025-ben és 2026-ban pedig 2,5-3,5 százalékkal.

Forrás: népszava.hu

A 12 havi infláció november végén 7,9 százalékra csökkent, decemberre a jegybanki elemzők 6 százalékos pénzromlást várnak, és ebbe belefér az is, hogy az idén akár már 6 százalék alá csökken mutató – ismertette Balatoni András, az MNB igazgatója. Az inflációs jelentés bemutatóján elhangzott: március-június negyedben

megáll az infláció csökkenése, sőt némi emelkedésre is számítani lehet.

Az MNB előrejelzései szerint a 4-5,5 százalékos általános inflációhoz képest, a feldolgozatlan élelmiszerek árai jövőre 5,2 százalékkal emelkednek, így az élelmiszer-infláció sem áll meg, csupán lassul az árak emelkedése.

A jelentésből kiderült az is, hogy

a Magyar Nemzeti Bank nem hisz a kormányzat költségvetési céljaiban,

ugyanis Matolcsyék szerint nem teljesíthető a kabinet által 2024-re tervezett 2,9 százalékos GDP arányos hiány. Az MNB szakértői szerint az idei hiány még magasabb sávban lesz, vagyis az is előfordulhat, hogy alig csökken a tavalyi 6,2 százalékhoz képest, amely akkor az EU legmagasabb államháztartási hiánya volt – hívták fel a figyelmet.

Valódi Hírek