FRISS: Nagy Márton gigantikus bejelentést tett az inflációról, de van egy „kis” furcsaság ebben

Nehéz éjszakája lehetett.

Az állami tulajdonú (!) Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adatai szerint a kormány novemberre már (!) 8 százalék alá, 7,9 százalékra szorította vissza az áremelkedés mértékét. Nagy Márton az adatok alapján pénteki közleményében kijelentette: az infláció csökkentése „jó ütemben halad”, ami lényeges segítséget jelent a családok és a gazdaság számára egyaránt.

Az MTI közlése szerint a gazdaságfejlesztési miniszter megállapította: a kormány két hónappal korábban teljesítette vállalását, és már októberre egy számjegyűre csökkentette az inflációt. A kormány „itt azonban nem állt meg” (!), így az infláció mértéke novemberben még tovább csökkent, az adatok még kedvezőbb képet mutatnak – fejtegette.

Az infláció éves mértéke novemberben tehát újabb 2 százalékponttal csökkent. Mindez azt jelenti, hogy a januári csúcspontjához képest már harmadára esett vissza az áremelkedés mértéke – tudatta.

Hozzátette: megállapítható, hogy novemberben az élelmiszerek inflációját is egy számjegyűre szorította vissza a kormány, az éves árváltozás 7,1 százalékot tett ki. „Pozitív előrelépést jelent az is”, hogy októberhez képest 3,6 százalékkal csökkent az üzemanyagok ára – vélekedett. Azt azonban nem árt megjegyezni, hogy januártól brutálisan, 41 forinttal emelkedik az üzemanyagok ára a jövedékiadó-emelés miatt.

„A kormány célzott intézkedései tehát hatékonyak”

– állította, hozzátéve: az online árfigyelő és a kötelező akciózás is bizonyított, „érdemben járultak hozzá” (?) az infláció csökkentéséhez. Az áremelkedés további leszorítása érdekében ezért a kormány arról döntött, hogy

2024. július elsejéig meghosszabbítja a kötelező akciózást.

Ismertette: a Gazdaságfejlesztési Minisztérium az árfigyelőben szereplő termékkörök növelésére tett javaslatot. A megfigyelt termékek száma 62-ről 80-ra emelkedhet, így az ételallergiások által leggyakrabban fogyasztott laktóz- és gluténmentes termékek, valamint a marha- és a kacsahús szerepelni fog az árfigyelőben.

A miniszter biztatónak találja, hogy az infláció csökkenésén túlmutatóan a gazdasági növekedés helyreállítását tekintve is „egyre kedvezőbb környezet rajzolódik ki, az alapvető mutatók és tényezők folyamatos javulása látható” (?).

Kijelentette: a harmadik negyedévben már újra növekedésnek indult a gazdaság (?) és

„európai szinten is az egyik legnagyobb mértékben bővült” (?).

Elmondta: meglátása szerint szeptemberben megtörtént a reálbérfordulat is, azaz „újra növekedési pályára állt a fizetések vásárlóereje” – ezen állítását azonban semmivel nem támasztotta alá. A kormány támogatja és segíti a bérek dinamikus emelkedésének fenntartását annak érdekében, hogy a reálbérek jövőre 4-5 százalékkal emelkedve visszatérhessenek a korábbi növekedési pályájukra – mesélte a miniszter.

A bérek és a fizetések vásárlóerejének folyamatos növekedése megnyitja az utat a fogyasztás bővülése, ezen keresztül pedig a beruházások növekedése és a gazdasági növekedés helyreállítása előtt – magyarázta.

Megerősítette: a kormány célja, hogy az infláció leszorítását követően jövőre újra dinamikusan, 3-4 százalékkal növekedjen a magyar gazdaság. Úgy ítélte meg, hogy a növekedés és a beruházások helyreállásának jelenleg már csak egy akadálya van: a növekvő pozitív reálkamat, amely súlyos károkat okoz a gazdaságban, visszaveti a versenyképességet és a teljesítményt is.

Megjegyezzük: pénteken beszámoltunk róla, hogy már az Európai Unió statisztikai hivatala (Eurostat) is gyanút fogott a KSH magyarországi inflációs számításaival kapcsolatban. A Reuters arról írt, hogy az EU hivatala tárgyalásokat kezdeményez a KSH-val azzal kapcsolatban, hogy a hivatal éléről minden előzmény nélkül menesztették azt a főosztályvezetőt, aki 27 éven keresztül számította az inflációt Magyarországon.

Mint megírtuk,

a helyére Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábbi beosztottját, Tréfás Andrást nevezték ki,

így pedig nem meglepő, hogy Orbán Viktorék néhány nap leforgása alatt elérték a „bűvös” egy számjegyű inflációt, amely még így is toronymagasan a legmagasabb pénzromlási mutatót jelenti egész Európában.

Valódi Hírek