Dávid Ferenc: Dobrev Klára minden gesztusa a szociális érzékenységét igazolja

Vélemény.

Az ősz legizgalmasabb eseménysorozatára október 10-16. között kerül sor. A miniszterelnök-jelöltek közül ketten szállnak ringbe, egyikük jövőre megmérkőzik a jelenlegi kormányfővel.

Dobrev Klára és Márki-Zay Péter versenyére a jövő héten kerül sor, az „előmérkőzés” izgalmasnak ígérkezik. Írásom címe is jelzi, hogy a Demokratikus Koalíció által támogatott politikusnőt látom favoritnak. Véleményemet indokolni szeretném.

1. Igaz, hogy a Magyar Szocialista Párt hivatalosan nem állt Dobrev Klára mellé, de a baloldali és balliberális szimpatizánsok százezreinek/millióinak vélhetően rokonszenvesebb a miniszterelnök-jelölt asszony stílusa és programkínálata, mint Márki-Zay Péteré. A dobrevi üzenet közérthető és könnyen befogadható, így joggal számíthat jelentős társadalmi támogatottságra.

2. A Gyurcsány-szindróma a múlté. A Fidesz megtette azt a szívességet, hogy hecckampánya keretében filmet forgatott és plakátok ezreit gyártatta le, de 2021. őszén ez már nem játszik, mondhatni kontra produktív. Az előválasztás első fordulója is ezt bizonyította, hiszen a lakájmédia által félre tájékoztatott vidéki – helyesebben: nem budapesti – lakosság Dobrev Klárát juttatta kiemelt pozícióba: mind a 19 megyében első helyet szerzett.

Klára nagyra értékeli ezt, és a kampány második felében ismét a kisvárosok és falvak veszi az irányt. A kérdésekre adott válaszokkal tér vissza a korábban felkeresett helységekbe. Ez az országjárás komoly szervezési munkát igényel, erre a nagy ívű és koordinált tevékenységre csakis Dobrev Klára és pártja képes. Fegyelmezettek, pontosak és lelkesek az aktivisták, ezt már az elmúlt években is bizonyították.

3. Klára nem szónokol, hanem beszélget hallgatóságával. Jogász-közgazdászként nem ígér fűt-fát, csakis olyan megoldásokat és távlatokat villant fel, amelyek megvalósíthatók, elérhetők. Kérlelhetetlen az elszámoltatás kérdésében, és rendíthetetlen híve egy új alkotmányozási folyamatnak. Nem jogtiprásra készül, hanem a jogállam visszaépítésére.

Megnyilvánulásai hitelesek és érthetőek, a vidéki fellépések során az is kiderült, hogy nem csak több idegen nyelven, hanem az egyszerű emberek nyelvén is tud beszélni, és érti is azt.

4. Rendkívül fontosnak tartom, hogy minden szava, mondata, gesztusa igazolja szociális érzékenységét. Meggyőződésem, hogy ez nem manír, nem felvett szerep, hanem mélyről jövő emóció. Az országjárás során olyan jelenségekkel és sorsokkal találkozott, amely őszintén megrendítette, és megerősítette azt a hitét, hogy a XXI. században egy valódi nemzeti koalíciónak

tennie kell a szegénység ellen,

és Klára a nyomort száműzetésre ítélte.

Világlátott asszonyként azt is tudja, hogy a szegénység a demokrácia sírásója. És Dobrev Klára demokrata, ezért nem engedheti a demokrácia, a jogállam elhantolását.

5. Sokszor hallgattam rádióban, televízióban és voltunk együtt rendezvényeken is. Mindig figyeltem az arcát, amikor a Fidesz vezette kormány gazságait sorolta, nem ritkán indulatosan. De soha nem érzékeltem a megtorlás iránti vágyát, soha nem láttam benne a „bosszú angyalát”.

Klára nem polgárháborúra, nem leszámolásra készül, hanem békét és igazságosabb társadalmi viszonyokat kíván megteremteni. Nagyon fontos, hogy Dobrev Klára a legfeszültebb helyzetekben is képes mosolyogni, őszintén és kedvesen. Soha nem lenézően, soha nem fölényesen, hanem mindig barátságosan.

Dobrev Klára olyan miniszterelnökünk lesz, aki velünk és értünk fog dolgozni.

Dr. Dávid Ferenc

A szerző közgazdász, a VOSZ egykori főtitkára, a DK szakpolitikusa. Cikkét az atv.hu engedélyével közöljük újra.

Valódi Hírek