Váratlan fordulat: Navracsics Tibor elhagyta az országot, és máris nagyon furcsa bejelentéseket tett

Navracsics Tibor Finnországból jelentkezett be.

Navracsics rámutatott az összefogás és az együttműködés jelentőségére?

Orbán minisztere furcsa módon azt hangsúlyozta, hogy a finn térségfejlesztés sikere a helyiek összefogásán és együttműködésén alapszik.

„A finn térségfejlesztés sajátossága, hogy

nagymértékben a helyi szereplők összefogásán és együttműködésén alapul;

az egyetemek, az önkormányzati szervek, a gazdasági élet szereplői közösen tesznek meg minden annak érdekében, hogy sikeres legyen a felzárkózás”

– jelentette ki az MTI-nek csütörtökön Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter, aki háromnapos finnországi útján az európai uniós soros magyar elnökség által kulcsfontosságúnak tartott témákról, úgymint az „EU versenyképességnek helyreállításáról” és kohéziós politikájának jövőjéről is megbeszéléseket folytatott.

Kapcsolódó: Most futott be az irdatlan pofon Orbánnak: Kiközösítették az EU-s diplomaták a magyar miniszterelnököt

Szorosabb együttműködésben állapodtak meg

Navracsics azt mondta: 2026-ban az észak-finnországi Oulu lesz Európa Kulturális Fővárosa (EKF), és mivel tavaly Veszprém és a balatoni régió töltötte be ezt a tisztséget, háromnapos finnországi látogatásának egyik kiemelt célja volt, hogy eszmecserét folytasson az oului városvezetéssel a két város, illetve a két térség tapasztalatairól, illetve a programév sikereiről.

Közölte: az EKF koncepciójáról mindkét fél megegyezik abban, hogy a programsorozat nemcsak a helyi közösségek erősítésére, hanem az európai közvélemény előtti bemutatkozásra is alkalmas.

„Ebből adódóan a programok egyeztetése során is nagyfokú hasonlóságot fedeztünk fel, és

egy szorosabb együttműködésben állapodtunk meg

Oulu felkészítési időszakában, ami Veszprém számára az EKF programsorozat utáni időszak folytatását jelenti. Ezért is volt nagyon eredményes ez a találkozó”

– mondta.

Kapcsolódó: Hivatalos: Finnország is csatlakozott az Orbánék elleni hatalmas európai perhez

A miniszter nem először bírálta Orbán Viktor kormányát

Navracsics Tibor azt is mondta, hogy Ouluban, valamint az ország déli részén fekvő Riihimäki egyetemi városban tett látogatásán betekintést nyert a finn regionális fejlesztési politika térségi összefogáson alapuló gyakorlatába,

amely a jövőben Magyarország számára is hasznos példákkal szolgálhat (!).

Elmondása szerint az északi sarkkör mentén, illetve azon túl fekvő finn területek lakossága olyan, a felzárkózó magyar régiókéhoz hasonló léptékben végbemenő problémákkal küzd, mint az elöregedés vagy az elvándorlás (!), ezért finnországi megbeszélései során az elnéptelenedő régiók felzárkóztatásához szükséges közös stratégiák kidolgozásáról is egyeztettek – tudatta.

Navracsics Tibor szerint példát lehetne venni Finnországról

„A finn térségfejlesztés sajátossága, hogy nagymértékben a helyi szereplők összefogásán és együttműködésén alapul. Az egyetemek, az önkormányzati szervek, a gazdasági élet szereplői közösen tesznek meg minden annak érdekében, hogy sikeres legyen a felzárkózás.

Ez olyasvalami, amit a jövőben talán nekünk is érdemes volna megtanulnunk”

– fogalmazta meg diplomatikusan a magyar kormánynak címzett kritikáját Navracsics.

Finnországi útjának másik fontos célját illetően Navracsics elmondta: az európai uniós soros magyar elnökség időszakára több olyan téma is adódik az unió kohéziós politikájának jövőjével kapcsolatban, amelyek rendkívül fontosak a szakpolitika jövőbeni alakulása tekintetében. Az eredményes uniós viták lefolytatása érdekében fontos az egyes tagállamok álláspontjának ismerete és az egyeztetés, mostani háromnapos útján ezért

igyekezett megismerni a finn partnerek álláspontját a kérdésben.

Kapcsolódó: Ütik-vágják az EU-ban Orbánt: Váratlan üzenetet kapott a magyar miniszterelnök

Fejlesztik a közös gazdasági kapcsolatokat is?

A miniszter felhívta a figyelmet arra, hogy az európai uniós soros magyar elnökség, amelynek „kiemelt céljai közé tartozik az európai versenyképesség helyreállítása”, várhatóan eredményesen képes majd kezelni a kohéziós politikával kapcsolatos uniós vitákat. Elmondása szerint erre utal az Európai Bizottság (EB) áprilisban kiadott, az EU kohéziós politikájának eddigi eredményeit értékelő jelentése, valamint Enrico Letta volt olasz miniszterelnök, a Jacques Delors Intézet elnöke által az EB megbízásából ismertetett tanulmánya is.

Utóbbi egyik fő megállapítása szerint az egységes belső piac nem kívánt negatív mellékhatásait ellensúlyozó kohéziós politikát kell erősíteni az unióban. Ebben az évben, a magyar uniós elnökség időszakában fog megjelenni Mario Draghi volt olasz kormányfő, az Európai Központi Bank egykori elnökének az EB által kért jelentése az EU versenyképességének növelése érdekében javasolt jövőbeni lépésekről, amelyekben a kohéziós politika fontos szerepet kap majd – részletezte.

A miniszter finnországi útjának utolsó állomásán, Helsinkiben Wille Rydman finn gazdasági miniszterrel a kohéziós politika jövőjéről, illetve

a két ország közti politikai és gazdasági kapcsolatok fejlesztéséről folytatott megbeszélést,

valamint találkozott a finn Kereszténydemokrata Párt parlamenti frakciójának vezetőjével, Peter Östmannal is, akivel KDNP és a finn párt közötti kapcsolatok fejlesztéséről egyeztettek.

Korábban még más volt a helyzet

Megjegyezzük, különös bejelentések ezek Navracsics Tibortól, hiszen óriási diplomáciai botrányt váltott ki, hogy a magyar kormány éveken keresztül akadályozta Finnország és Svédország NATO-csatlakozását, amelyet azzal „indokoltak”, hogy a skandinávok csúnyákat mondtak a magyarokról.

Kapcsolódó:

Kiakadt Navracsics Tibor: A miniszter teljesen váratlanul ment neki az alapítványi egyetemnek

Újabb belháború a Fideszben: Navracsics Tibor nekiment a Balatont szétlopóknak

Elindult a leszámolás? Lázárék kiadták a kilövési engedélyt Navracsics Tiborra

Döntöttek Orbánék: Kiderült, miért csúsztatják Finnország és Svédország NATO-csatlakozását

Valódi Hírek