Most futott be az irdatlan pofon Orbánnak: Kiközösítették az EU-s diplomaták a magyar miniszterelnököt

Még Törökországot is meghívták a találkozóra, Orbán Viktorra senki sem kíváncsi.

Orbánnak „hála” messziről elkerülik Magyarországot az EU külügyminiszterei

Az EU-tagországok külügyminiszterei bejelentették, hogy

Budapest helyett Brüsszelben tartják nyár végi ülésüket,

amelyet hagyományosan egyébként az EU soros elnökségét ellátó országban szoktak megtartani. Ám most kivételt tettek, inkább úgy döntöttek, messziről elkerülik az Orbán Viktor vezette Magyarországot.

Orbán kiütötte a biztosítékot, nem tudnak közösséget vállalni a magyar kormányfővel

Úgy tudni, a csütörtöki egyeztetésekre azért nem kerülhet sor Budapesten, mert az EU vezető diplomatái rendkívül felháborodtak Orbán „békemisszióján”, amelynek keretében a magyar nemzetvezető Moszkvába és Pekingbe is ellátogatott, hogy hízelegjen diktátor példaképeinek.

Jelezték, hogy Orbán az EU Tanácsát képviselve hajlongott Vlagyimir Putyin és Hszi Csin-ping előtt, azonban mindezt a magyar miniszterelnök úgy vezényelte le, hogy hivatalos partnerei felé semmilyen tájékoztatást nem adott.

Az informális találkozón a résztvevők Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszterrel is tárgyalásokat folytatnak többek között

  • Ukrajna európai támogatásáról,
  • valamint a (valódi) béketárgyalások őszi folytatásáról.

Még a török külügyminiszter is kapott meghívást, Orbán nem

A felek napirendi pontként értékelik a közel-keleti konfliktust is, továbbá megbeszélést folytatnak az ENSZ gázai humanitárius segítségnyújtási és újjáépítési szervezetének koordinátorával, a holland Sigrid Kaaggal.

Munkaebéden vendégül látják Hakan Fidan török külügyminisztert, akivel elsősorban regionális feszültségekről és a ciprusi helyzetről fognak egyeztetni. Beszédes, hogy még az Orbán-kormánnyal „jó viszonyt” ápoló Törökország is képviselteti magát a találkozón.

A találkozón téma lesz még a venezuelai elnökválasztás utáni kialakult válság is. Az EU27-ek ugyanis vitatják a „hivatalos” választási eredményeket, amely szerint ismét az eddigi államfő, Nicolas Maduro kapta a legtöbb szavazatot.

A brüsszeli ülésen tárgyalhatnak még az EU-s válaszlépésekről is.

(népszava.hu nyomán)

Valódi Hírek