Kiakadt Navracsics Tibor: A miniszter teljesen váratlanul ment neki az alapítványi egyetemnek

Navracsics Tibor kikelt a Hungarikum Bizottság döntése ellen.

A Hungarikum Bizottság úgy döntött: a badacsonyi kéknyelű szőlő nem hungarikum. Navracsics Tibor felháborítónak nevezte a bizottság döntését, és védelmébe vette a borfajtát – írta meg a 24.hu.

Navracsics Tibor védelmébe vette a borfajtát, szerinte az igenis hungarikum

A Hungarikum Bizottság elutasító döntése ellen tiltakozott Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter. A tiltakozást az váltotta ki, hogy a bizottság nem támogatta azt a beadványt, hogy

a badacsonyi kéknyelű kerüljön be a Hungarikumok Gyűjteményébe.

A bizottság június közepén tárgyalta a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület és a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem (MATE) közös beadványát. Ám végül úgy döntöttek, hogy azt nem tudják támogatni. A döntés indoklását a szerdán Badacsonyban megtartott sajtótájékoztatójukon sem Éliás Csaba, a Badacsony Szőlőhegyért Egyesület elnöke, sem Navracsics Tibor miniszter nem kommentálta.

A döntéssel azonban nem értettek egyet.

„Érthetetlennek tartjuk a Hungarikum Bizottság döntését, és éppen ezért arra kérjük, hogy tekintettel Badacsony magyar kultúrtörténetben játszott szerepére és a kéknyelű badacsonyi identitásban játszott szerepére vizsgálja felül ezt a döntését”

– mondta Navracsics.

A miniszter szerint a badacsonyi borfajtát a tokaji aszúhoz és az egri bikavérhez hasonlóan megilleti a hungarikum cím.

Valódi Hírek