Döntöttek Orbánék: Kiderült, miért csúsztatják Finnország és Svédország NATO-csatlakozását

Szerintük „vitarendezésre” van szükség.

Szerdán vitáztak a parlamentben Finnország és Svédország NATO-csatlakozásáról. Az üggyel kapcsolatban pedig új információ, hogy az így is hét és fél hónapot késleltetett vita, újabb két hetet csúszik majd – számolt be róla a hvg.hu.

Ugyanis mint kiderült, a házbizottság ülésére benyújtott napirendi javaslat szerint a zárószavazásra mégsem a jövő héten, hanem csak a március 20-i héten fognak majd sort keríteni.

A lap információi szerint egyre valószínűbb, hogy egy balatonfüredi összevont Fidesz-KDNP frakcióülésen határoztak a NATO-bővítés csúsztatásának ügyében. A tervet pedig Kövér László fideszes házelnök fogja majd ismertetni a frakciókkal csütörtökön a 10:30-ra összehívott házbizottsági ülésen.

A lap arra hívta fel a figyelmet, hogy a parlament honlapján nyilvánosan még nem hirdették ki a jövő heti ülés napirendjét, amit egyébként a házbizottság előző, február 22-i ülésén véglegesítettek. Ezt fogják átírni csütörtökön.

A múlt heti házbizottsági ülést követően, a szerda este Balatonfüreden kezdődött Fidesz-KDNP frakcióülésen véglegesített politikai döntés ugyanis felülírta az eredeti tervet. A zárt ülésen elhangzott kormányfői „feladatszabás” másnapján jelentette be ugyanis Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője, hogy vita alakult ki a frakcióülésen, és

a Fidesz nem fogja csak úgy jóváhagyni a két ország NATO-csatlakozását,

hanem a „vitarendezés” érdekében tárgyalódelegációt fognak majd küldeni a két országba.

Kocsis úgy tartja, a vitarendezésre azért van szükség, mert svéd és finn részről „durván, alaptalanul közönségesen sértegették Magyarországot, most pedig szívességet kérnek”.

Friss információ az üggyel kapcsolatban, hogy a delegációt Hende Csaba, a törvényalkotásért felelős parlamenti alelnök és Németh Zsolt, a külügyi bizottság elnöke fogja vezetni, és a jövő héten már útnak is indulhatnak.

Megjegyezték, az egyébként nem hivatalos parlamenti delegáció tárgyalásainak

nincsen semmilyen jogi kötőereje,

ezért látogatásuk eredményét is legfeljebb „döntéselőkészítő” tapasztalatként hasznosíthatják majd a kormányzó pártok a szavazás során. Egyébként a két ország NATO-csatlakozásával kapcsolatos szerdai 4 órás parlamenti vitában a Fidesz és a KDNP is jelezte: támogatják a NATO-bővítést.

Így ezzel elismerték azt is, hogy a „vitarendező küldöttség”

inkább egy politikai mutatvány, és nem pedig előfeltétele a NATO-bővítés támogatásának.

A lap birtokába került, csütörtöki házbizottsági ülés elé vitt tervből egyértelműen kiderül, hogy 2 hetet fog csúszni a zárószavazás. A friss ülésterv szerint a finn és a svéd NATO-csatlakozásról szóló előterjesztés zárószavazására a március 20-i héten kerül majd sor.

A zárószavazásig tartó folyamat egyébként könnyűszerrel felgyorsítható lenne, például a kivételes eljárásban való tárgyalással, ahogyan az a hét elején az orvosi kamarát megfegyelmező törvényjavaslattal is történt.

Mint írták, ezt hétfőn nyújtották be, és aznapi, 16 (!) perces ülésén lefolytatta róla a részletes vitát a Törvényalkotási Bizottság, másnap pedig a plenáris ülésen megtartották az összevont vitát és meg is szavazták. Azonban hasonló lépés most úgy tűnik, nem érdeke a kormányzó pártoknak.

(hvg.hu nyomán)

Valódi Hírek